2020. április 14., kedd

„HA NEM TUDJUK HAZAKÜLDENI A BETEGET, TEGYÜK LE A KAPU ELÉ, AZ UTCÁRA?”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2020.04.14.


A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzöttöknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket?

„Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is – mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk. – Az, hogy hogyan oldjuk meg, mindegy, a kórházé a felelősség, megkaptuk az utasítást, véghez kell vinni. Ez embertelenség és beláthatatlan, mi lesz ennek a vége.”

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk a 24.hu cikke nyomán, a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászatát is kiürítik a járványhelyzet miatt. Az ott ápolt betegek hozzátartozóinak nagypénteken telefonáltak az intézményből, hogy keddig haza kell vinniük a rokonaikat. Néhány napja a Népszava írt arról, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ezt az intézkedést húsvét alatt kell végrehajtaniuk a kórházaknak, összesen 36 ezer ágyat kell felszabadítaniuk.

Úgy tűnik, ez alól a krónikus belgyógyászati osztályok sem kivételek, ahol azonban a betegek állandó, szaktudást igénylő ápolásra szorulnak, többen közülük demensek, és sok esetben nem is oldható az ápolásuk otthon.

Eddig a széltől is óvni kellett az idős betegeket

Ezt erősítette meg forrásunk is. „Mi is felhívtuk a hozzátartozókat, de csak olyan betegek esetében, akik fel tudnak kelni és például járókerettel tudnak járni. Aki ágyban fekvő beteg, ott már nem is próbálkoztunk a hozzátartozóknál, hiszen nem tudnák őket otthon ellátni” – mondja és hozzáteszi, kiürítési tervek egy kórházban olyan esetekre vannak, ha például tűz üt ki és ideiglenesen kell megoldani a betegek elhelyezését. De ilyen esetre, mint amilyen most állt elő, nincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.