2020. április 24., péntek

PUMPÁLJÁK A MILLIÁRDOKAT SEMJÉN ÉS KOVÁCS HOBBYJÁBA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.04.24.


Újabb komoly összeggel tolta meg a kormány a tagjai között egyre népszerűbbé váló hobbyt, a vadászatot: ezúttal 1,677 milliárd forintot ad a jövő évi (a korábban többször világkiállításnak nevezett, de ma már „csak” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és a kapcsolódó rendezvénysorozat néven futó) esemény „előkészítéséhez szükségeshez valamint a megvalósításához”. Külön érdekesség – de nem meglepő fejlemény –, hogy az Orbán Viktor által szignózott határozat szabad(abb) kezet ad a beszerzésekhez. A 1177/2020. (IV. 23.) kormányhatározat ugyanis úgy fogalmaz: „nem kell alkalmazni a kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről szóló 1982/2013. (XII. 29.) Korm. határozat rendelkezéseit”.

A rendezvénysorozattal korábban a Hírklikk többször és részletesen is foglalkozott. Merthogy „valami azért bűzlik” körülötte. Például nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit szánnak rá valójában.

Repkednek a milliárdok

Ugyanis ahogy megírtuk, az elmúlt bő három évben igen kevés derült ki a rendezvénysorozat finanszírozásáról. Korábban a kormany.hu-n az jelent meg, hogy Kovács Zoltánnak és Semjén Zsoltnak 2019 végéig kell véglegesítenie a rendezvény és az ehhez szükséges programok előkészítési munkálatait, költségeit, ám erről egyelőre többet nem tudni. Olvashattunk viszont arról, hogy az egészre szánnak 50 milliárd forintot, miközben Kovács Zoltán az idén január végén arról beszélt, hogy „csaknem 50 milliárd forintba kerül a Hungexpo teljes területének megújítása, amellyel megteremti az olyan nemzetközi és világszínvonalú rendezvények infrastrukturális és logisztikai feltételeit, mint a 2021-es Vadászati Világkiállítás" (és a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus.)

De nem csak a Hungexpo ad otthont a rendezvénysorozatnak: kiemelt helyszín lesz még a Fővárosi Állat- és Növénykert (a bizonytalan sorsú biodómra is számítanak), a Kincsem Park, s több vidéki város – Hatvan, Gödöllő, Keszthely és Vásárosnamény – is bekapcsolódik a világkiállítás véráramába. Azt azonban nemigen tudni, hogy azokra mennyit ad majd a kormány

Mindenesetre három hónapja Kovács Zoltán – az MTI tudósítása szerint – egy dortmundi rendezvényen elmondta, hogy „eddig mintegy 6-7 milliárd forintot költöttek az előkészületekre”. Kovács – aki nem mellesleg a Nimród című vadászati lap főszerkesztője – tavaly év végén arról beszélt, hogy már több mint 100 partnerrel kötöttek szerződést, és több mint hárommilliárd forintot utaltak át vadásztársaságoknak, megyei kamaráknak, kulturális egyesületeknek, szakmai szervezeteknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése