2020. április 24., péntek

A JÖVŐT TERVEZZÜK VAGY A JELENÉRT ÉLJÜNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.04.24.


A nyugati társadalmak (ide sorolva a magyart is) egyik egyre égetőbb problémája az elöregedés. Egyre több az idős ember, miközben egyre kevesebb a fiatal munkavállaló. Ráadásul a korral együtt járó betegségek kiszolgáltatottá is teszik az embert, ezt az elmúlt hetekben brutális erővel vágta az arcunkba az élet. Vajon jól öregszünk-e vagy ilyen szempontból szélsőséges a kultúránk? – teszi fel a kérdést Steve összefoglalója.

„Leonard Cohen énekes-dalszerző 82 éves korában hunyt el. A New York Times szerint utolsó születésnapját egy cigarettával ünnepelte. Három évvel korábban ugyanis bejelentette, hogy 80 éves korában újra cigarettázni fog. „Ez a megfelelő kor” - magyarázta.

Dohányzásba kezdeni bármely életkorban értelmetlen. Úgy a dohányzó, mint a cigaretta füstjét másodlagosan beszívók nem csak hosszantartó, de súlyos egészségi problémákkal küszködhetnek, beleértve a fertőzéseket és az asztmát.

Ugyanakkor Leonard Cohen gesztusa felvet egy provokatív kérdést: mikor hagyjuk abba az életünket a jövőnkért élni és mikor karoljuk fel helyette a jelen örömeit?

Egyre több a 80 feletti

A XX. század kezdetén az Egyesült Államok lakosságának csupán fél százaléka múlt 80 éves. Az ipari államok a fertőző betegségekkel (mint a tüdőbaj vagy a gyermekbénulás) voltak elfoglalva. Egy csomó, a korral kapcsolatos betegséget, mint például osteoporosist, nem is tekintették betegségnek.

Ma a népességnek a 3,6 százaléka idősebb 80 évesnél, és a megvásárolandó gyógyszereken túl azt is előírják nekik, mit tehetnek és mit nem. Apropó gyógyszerek: a 65 év felettiek több mint fele öt vagy annál több gyógyszert szed.

Ezek között ugyanúgy akad orvos által felírt, mint szabadon vásárolható vagy étrendkiegészítő. Ezek nagy része nem a súlyosan szenvedők megsegítésére van, hanem arra, hogy csökkentse a jövőbeli esetleges szenvedés esélyét.

Agyvérzés, szívinfarktus, szívbaj, vesebaj, csípőtörés – a lista hosszú, és akkor még nem beszéltünk az amerikai Egészségügyi Minisztérium ambiciózus tervéről, amely 2025-re célul tűzte ki az Alzheimer-kór megelőzését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.