2020. április 8., szerda

SOPRONI: EZ NEM NEMZETI ELIT, HANEM RABLÓ TŐKÉS OSZTÁLY

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.04.07.


Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere szerint egy nemzeti elitnek, különösen ilyen válságos helyzetben, mint amit a koronavírus-járvány okoz, segítenie kellene az ország védekezését. Azonban a momentumos politikus úgy véli, a Fidesz által kitermelt legvagyonosabb csoport nem nemzeti elit, hanem „a nemzetet kirabló tőkés osztály”.

Valószínűleg nem ők Orbán Viktor legkedveltebb tanácsadói, de meg kell mutatniuk, hogy milyen alternatívákat látnának a válság kezelésére – így válaszolt Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, a Momentum fővárosi frakcióvezetője, arra a kérdésre, hogy az ellenzéknek mennyi szava lehet abban, kik és hogyan járuljanak hozzá a válság leküzdéséhez. Az alternatívákról szól Botka László szegedi polgármester javaslata és a Momentum saját programja is. Botka koncepciójában arról van szó, hogy egy szolidaritási alapba kellene azoknak nagyobb pénzt betenniük, akik az elmúlt tíz évben nyertek nagy összegeket közbeszerzéseken, tehát „a javainkból gazdagodtak meg”. Ráadásul ilyen válsághelyzetben kifejezetten elvárható lenne általában nemzeti elittől, hogy járuljon hozzá a közöshöz. Azonban Soproni Tamás szerint ahogy a kormánypárt tagjai nem államférfiak, csak a hatalmukat féltő és a hatalmukért dolgozó politikusok, úgy az általuk létrehozott legvagyonosabb csoport sem nemzeti elit, hanem „a nemzetet kirabló tőkés osztály”.

Honnan lesz a pénz? Erre a momentumnak egyértelmű válaszai vannak, a látványberuházásokból és a propagandaköltésekből kellene minél többet átcsoportosítani. Ehhez képest a kormány mivel áll elő? Az önkormányzatoktól és a pártoktól elvett pénzzel. Utóbbi szerintem nevetséges összeg, előbbi nem, viszont komoly terhet jelent minden önkormányzatnak. Terézvárosban 115 millió forintot jelent a gépjármű-súlyadó elvétele, a parkolási díj megszüntetése pedig a következő egy-két hónapban 200 millió forint mínusz is lehet. Elképzelhető, hogy az ingyen parkolás után nem szállnak fel annyian a villamosra, de összességében megnőtt a forgalom, ami szembe megy azzal, hogy maradjanak otthon az emberek. Talán a kocsiban még védettek, de mennek valahova, találkoznak másokkal, pedig pont ezt kellene elkerülni – hangsúlyozta Soproni Tamás.

A válság és az elvonások miatt akár a költségvetésük 20 százalékát is elveszíthetik – tette hozzá. Ezen a héten tekintik át a költségvetést az alpolgármesterekkel, hogy milyen események, beruházások maradhatnak el. Csak a szociális ágazatban nem lehet csökkenés, sőt, az nőni is fog, mert több feladatuk is van. Úgy tudja, arról még nem volt szó, hogy az álláskeresést támogatná jobban a kormány, vagy a családi pótlékot növelné.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.