2020. április 8., szerda

KÉSZEN ÁLLUNK AZ EMBERSÉGESEBB JÖVŐ MEGTEREMTÉSÉRE?

MÉRCE
Szerző: SZÉL BERNADETT
2020.04.07.


A koronavírus-járvány igazi bibliai csapásként ért minket, gyakorlatilag minden fronton megrengeti eddig stabilnak hitt világunkat. Tisztában voltunk vele eddig is, de még soha nem éreztük a bőrünkön ennyire, hogy az emberi létezés rétegei – az egészség, a biztonság, a gazdasági jólét – és a környezet egyetlen rendszerben, egymástól el nem választhatóan működnek. Ami zajlik, az emberéletért való küzdelem, most elsősorban az egészségügyi és szociális ellátást teszi próbára, de tudjuk, hogy a hatások várhatóan messzire vezetnek.

A járvány jött és mindent borított. A felfordult világban nem bírunk tovább tekinteni a konkrét válságon, pedig hamarosan fel kell tennünk alapvető kérdéseket. Teszek most erre egy kísérletet, előrebocsátva, hogy nincs a zsebemben a bölcsek köve, de a közös gondolkodás fontos és erre hamarosan nagyon nagy szükség lesz.

Bár civilizációnk láthatóan képes gyorsan és drasztikusan alkalmazkodni az új helyzethez, nagyon fájdalmas tanulás ez. Nem is olyan rég, még a járvány előtt, állandó téma volt a klímaváltozás. Most előtérbe került egy olyan aspektusa, amire a tudósok nem is olyan rég figyelmeztettek: az épp kibontakozó környezeti válság egyik következménye új kórokozók megjelenése és globális terjedése lehet. Azt is mondták, hogy ha nem vagyunk megfelelően felkészülve, ezzel egy időben kell majd megküzdenünk az élelmezési válsággal, geopolitikai feszültségekkel, szélsőséges időjárási események okozta károkkal és a mindezekkel együtt járó mély szociális problémákkal.

Leírva is súlyos szavak ezek, de ez itt és most épp valósággá válik, ami egyszerre traumatizál mindenkit szerte a világon.

A boltban járva hallottam egy vásárlót arról beszélni, hogy ha ezt túlélik, máshogy akarnak élni: úgy fogalmazott, hogy „eldolgozta” az életét, kevés ideje volt a barátaira, a szüleire, és többé nem akar így élni. Igaza van.

Muszáj máshogy szerveznünk az életünket globális, nemzeti és egyéni szinten is ahhoz, hogy a válságot követően erősebb és védettebb világunk legyen. Egymáshoz való viszonyunk változása hozhatja el a változást abban is, ahogy a környezetünket értékeljük. Ehhez fordulat kell, mégpedig valódi, mély váltás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.