2020. április 14., kedd

SZAKSZERVEZETEK: AGYONDOLGOZTATHATJÁK A MUNKAVÁLALLÓKAT A 2 ÉVES MUNKAIDŐKERET MIATT

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.04.13.


A munkabiztonságot veszélyezteti az, hogy a kormány lehetővé tette a vállalatok számára a kétéves munkaidőkeret meghatározását – nyilatkozta több szakszervezeti képviselő az ATV-nek.

Ahogy arról a Mérce elsőként számolt be, pénteken a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely lehetővé teszi a cégek és vállalatok számára, hogy kétéves munkaidőkeretet határozzanak meg, azaz aki most kap fizetést, de nem dolgozik, mert a munkahelyén leállt a termelés, azzal 2 éven belül ledolgoztathatják a most kieső munkaórákat. „Békeidőben” egyébként ez a munkajog értelmében maximum 6 hónap volt eddig.

A Vasas szakszervezet a rendeletből kiemelte azt is, hogy a jelenlegi szabályozás akár heti 60 órányi munkavégzést és a túlórapótlékok kikerülését is lehetővé teszi, továbbá röghöz kötheti a dolgozókat.

Ezek alapján ugyanis aki most nem végez munkát, annak negatív órái halmozódnak fel, amit vissza kell fizetnie abban az esetben, ha felmond vagy nyugdíjba szeretne vonulni. Nem csoda tehát, hogy a szakszervezetek tiltakoznak a változás ellen, hiszen mindez tulajdonképpen akár egy második rabszolgatörvénynek is felfogható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.