2020. április 27., hétfő

VAN, AMI A KORONAVÍRUS ALATT SEM ÁLLHAT LE, ÉS EZEN NAGYON SOK MÚLIK

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.04.27.


A közszolgáltatások szerepe a koronavírus-válság ideje alatt nagyon nagy, elég csak az egészségügyi ellátórendszer szerepére gondolni. A társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatásuk ebben az időszakban felbecsülhetetlen, a GDP-ben realizálódó hozzáadott értékük viszont felbecsülhető - ennek lehetséges irányát mutatjuk most be. A nemzetgazdasági ágazatokat bemutató körképünk következő állomása az okatás, közigazgatás, védelem, egészségügy, háztartások gazdásági aktivitása, víz- és hulladékgazdálkodás ágazatok lesznek.

A koronavírus válság kiváltó okát nem a gazdaság általános állapotában, nem is valamilyen piaci vagy pénzügyi folyamatban kell keresnünk – a koronavírus-válságot a nemzeti kormányok idézték elő a gazdaság mesterséges leállításával, illetve a gazdasági szereplők a racionális óvatosságukkal. Így a kieső kereslet és a szakadozó szállítás miatt a gazdaság szereplői kétoldalról (kereslet-kínálat) kaptak nagyon nagy ütést. A gazdaság általános fejlődését javarészt a magánszektor teljesítménye határozza meg, most viszont a magánszektor kér segítséget a közszférától, hogy valamilyen módon életben tudjon maradni.

Cikksorozatunkban makrogazdasági szempontból mutatjuk be, hogy melyik gazdasági ágazat milyen visszaesést (vagy épp növekedést) produkál a járvány idején. Az ágazati információkhoz elsősorban iparági szereplők beszámolóira támaszkodunk, de ahol rendelkezésre állnak pontosabb adatok, ott természetesen minden esetben feltüntetjük azt. Jelen esetben azonban nem a piaci szereplőkkel foglalkozunk, hanem a közszféra és röviden a háztartások gazdasági aktivitásának változását vizsgáljuk a válság alatt. A cikksorozatunk egyes ágazatokat vizsgáló elemzései ide kattintva érhetők el.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk az érintett gazdasági ágazatokat, most a közösségi és a háztartási szektor gazdasági szerepével foglalkozunk. Ezek a TEÁOR és az Eurostat csoportosítása szerint az alábbi tevékenységekben oszlanak meg (narancssárgával)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.