2020. május 4., hétfő

ÁTRENDEZI A KARANTÉN A LAKÁSPIACOT - CSAK AZ A BIZTOS, HOGY VÁLTOZÁS MINDENKÉPPEN JÖN?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.04.


Megugrott a kertes, zöldövezetben található ingatlanok iránti kereslet, ami szakértők szerint egy új trendet tükröz, a „karanténhatást”. A járvány hosszabb távon a panellakások terén is változásokat hozhat, ha nem is feltétlenül olyant, mint amire most gondolnánk.


Az idén áprilisban az országos kínálatban megtalálható lakóingatlanok iránt érdeklődők több mint 51 százaléka nézett házat, ez az arány pedig jóval meghaladja a járványt megelőzőt – állítja elemzése alapján az Ingatlan.com. A hirdetési portál úgy látja, hogy kialakulni látszik egy új trend, a „karanténhatás”. Ennek lehet köszönhető, hogy a nyaralók iránti kereslet szintén látványosan nőtt: a korábbi időszakokban 3-4 százalék volt a súlyuk a keresleten belül, ez most áprilisban már 6 százalékra nőtt, tehát a másfélszeresére, duplájára emelkedett az arányuk.

Az OTP Ingatlanpont szakértői a Balaton különböző partjairól eltérően nyilatkoztak: míg egyes településeken továbbra is nagy a kereslet, addig más helységek esetén 80 százalékkal visszaesett az érdeklődés. Ők nem érzékelik, hogy a kényszertávmunka fellendítené a nyaralók iránti érdeklődést, de nem tartják kizártnak, hogy a jövőben egy ilyen új vevői kör kialakulhat. Az otthoni munkavégzéssel ugyanis megnőhet az az idő, amit a tulajdonosok üdülőikben tölthetnek, kiegyenlítve ezzel a nyaralók magas fenntartási költségeit. Így sokakat akár ez is ingatlanvásárlásra ösztönözhet a balatoni nyaralóvárosokban.

Ha őszig kitart a járvány, a jó időjárás elmúltával csak a következő szezonban várható ismét nagyobb vásárlói kedv a nyaralók piacán – vélik az OTP Ingatlanpont szakértői. Ez pedig – tesz már hozzá az Azénpénzem.hu – nem maradhat teljesen hatástalan az árakra sem.

A mostani bizonytalan kilátások miatt – rögzítette elemzésében az Ingatlan.com – azt még nem lehet látni, hogy mennyire lesz tartós a kertes házak - családi házak, nyaralók - népszerűsége, de az érdeklődés a korábbiakhoz képest valószínűleg hosszabb távon is erősebb lesz. Ennek eredményeként pedig az Ingatlan.com szerint országos szinten olyan települések is felkerülhetnek a lakáspiaci térképre, amelyek eddig nem számítottak felkapottnak, vagy csak marginális szerepük volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.