2020. május 22., péntek

EZEK AZ ADÓSOK KERÜLHETNEK NAGY BAJBA - MEGÉRKEZTEK A PONTOS SZÁMÍTÁSOK A MORATÓRIUM HATÁSÁRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.22.


A kieső jövedelmek, a munkanélküliség növekedése miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a törlesztők nemfizetésének megugrására számít. Elemezték, kik kerülhetnek most igazán nagy bajba. A moratórium miatt sok hitel lejárata a jegybank kalkulációja szerint 14 hónappal tolódik ki.

A lakossági hitelek egyharmada tartozik a koronavírus-járvány szempontjából sérülékeny adósokhoz – állapította meg friss Stabilitási jelentésében az MNB (a teljes jelentés itt található). Mint leírták: a koronavírus-járvány és a terjedést gátló intézkedések hatására számos nemzetgazdasági ágazat került sérülékeny helyzetbe. Ide sorolják a turizmust, a vendéglátást, a kereskedelmet, a szállítást, a feldolgozóipart, a gépjárműgyártást, az építőipart, valamint a művészet és a sport egyes foglalkozási köreiben dolgozókat. Nekik szinte azonnal bizonytalanná vált a fizetőképességük a jövedelmek csökkenése vagy kiesése miatt.

Korábbi bér- és hiteladatok alapján a jegybank elemzése szerint a hitelek 33 százaléka tartozik olyan adóshoz, aki a védekező intézkedések által leginkább érintett foglalkozások valamelyikében dolgozik. A fennálló tőketartozás alapján a jelzáloghitelek 30 százaléka és a fedezetlen fogyasztási hitelek 34 százaléka sorolható a sérülékeny csoporthoz. A sérülékeny foglalkozású jelzáloghitel-adósok között – állítja az MNB – eleve felülreprezentáltak az alacsonyabb jövedelműek: a medián alatti jövedelműek aránya 30 százalék, míg a nem sérülékeny foglalkozásúak esetében ez 26 százalék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.