2020. május 22., péntek

FRISS NARANCS - AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.05.21.



„Rémhírterjesztőket” vegzál a rendőrség
Kopogtatnak

A múlt héten 24 óra alatt két férfit állítottak elő teljesen átlagos Facebook-posztok miatt. Bár az eljárásokat megszüntették, a demonstratív rendőri fellépésnek bénító hatása lehet a közéleti vitákra.

VÉLEMÉNY

Marinov Péter
A kisajátított város

Miért fontosak Karácsony Gergely közlekedéspolitikai tervei?

Budapestet felzabálták az autók. A folyamat a szemünk láttára zajlott, egyre gyorsuló ütemben, gyakorlatilag azóta, hogy az államvezetés az 1960-as évektől szabadabbá tette a magánautó-vásárlást és -használatot.

Boldizsár Ildikó: Újratanul
Járványnapló

Mikor a naplót írom, már tudom, hogy a kész szöveg leadása egybeesik majd Budapest megnyitásával. Ez a tény felülírja eddigi elképzeléseimet e napló tartalmáról, a megjelenés idején vélhetően senkit nem érdekel már, hogy ki hogyan vészelte át ezt az időszakot.

Rutkai Bori: Teatro Coronario
Járványnapló


Vajda Mihály: Miért (nem) végezték ki Szókratészt?
Szókratész megérkezik a lakásomba

Emlékszik rá talán a kedves olvasó, hogy miután a Kavics utca kellős közepén tisztáztuk, hogy a tunikás öregúr nemcsak hasonlít az ókori Szókratészre, hanem ő maga az a bizonyos Szókratész…

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Japán atyafiságunk

Nem is tudnám megmondani, hányszor kérdezték már tőlem komoly emberek (köztük vidéki állatorvosok és református lelkészek), hogy mit is gondolok a japán és a magyar nyelv ősi rokonságáról, amelyet a mongolfolt létezése is már valószínűsít.

A szerk.
A belgrádi vendégség

Május 15-én nagyot ment a sajtóban Orbán Viktor belgrádi látogatása.
A szerk.
Egészségügyi főparancsnokság

A válság idején is nyakló nélkül átcsoportosított, osztogatott költségvetési tíz- és százmilliárdok mellett is föltűnő hír volt, hogy a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor felkérésére jelentést írt a hálapénzről, és szempontokat adott az egészségügy lehetséges átalakításához.
A szerk.
Aludjatok jól!

Napok óta abban vagyunk, hogy csendesedik a járvány, nem is járvány ez igazából, csak valami intézményi nyavalya, bár kedd délután, amikor jelen vezércikkünk íródik, épp harmadik napja emelkedik újra az aktív koronavírusos fertőzöttek száma.

POLITIKA

Interjú
„Szeretnek is itt lenni”
Ondřej Kundra újságíró a prágai orosz kémekről

Prága polgármestere és két kerületi polgármester is rendőri védelem alatt áll, mert a titkosszolgálatok szerint veszélyben van az életük. Az ügyet jól ismerő oknyomozó újságíróval orosz befolyásról, kémekről és ellenállásról beszéltünk.

Túléli-e az egyedi gyógyászati segédeszközgyártás a járványt?
Minden ötödik kiesik

Az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártóit eleve csődközeli állapotban érte a járvány. Évek óta húzódik a gazdasági helyzetük rendezése, a szakemberek jó része nyugdíjközeli életkorú, és nincs tartaléka, hogy a vírus miatti leállás okozta kimaradást átvészelje.

Börtönök járvány idején
Nem bottal ver

A büntetés-végrehajtási intézetek járványügyi szempontból nem kevésbé veszélyeztetettek, mint a kórházak vagy az idősotthonok. Az első hullámot a jelek szerint megúszták, de ha a várható második komolyabb lesz, az gondot okozhat.

Mit csinál a Mathias Corvinus Collegium, és miért kapott ennyi pénzt?
A holnap ifjú serege

Eddigi költségvetése sokszorosát kapja a jövőben a Ma­thias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány, a cél a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kiépítése. De milyen képzés folyik abban a szakkollégiumban, amit a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapított?

Interjú
„Abszurd az egész helyzet”
Balogh Csaba, Göd polgármestere a Samsungról folytatott tárgyalásokról

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármester szerint ez politikai bosszú, a kormány a képviselő-testületben uralkodó káoszra hivatkozik.

KULTÚRA

rés a présen
„Csak kilenc hang”
Fekete-Kovács Kornél zenész, a Modern Art Orchestra (MAO) vezetője


Lemez
Moz, a csodák csodája
Morrissey: I Am Not a Dog on a Chain

Dunát lehetne rekeszteni Morrissey megkérdőjelezhető megnyilvánulásaival, de ez már lerágott csont, különben se lepődjünk meg azok után, hogy 32 éve az első szólómunkájának Éljen a gyűlölet (Viva Hate) címet adta.

Online koncertek a járvány idején
Befőttesüvegben gitározni

Sosem nézhettünk még annyi koncertet, mint most, de kérdés, hogy pótolhatja-e a digitális élmény az eredetit. Van, aki a turnézás jövőjét, más a halálát látja az online közvetítésekben, de egyre valószínűbb, hogy a digitális koncertek a járvány után is velünk maradnak.

Poeta.doc
Én a sóska padlizsán retek makaróni

Könyv
Jó éjszakát!
Bartók Imre: A testrablók éjszakája

E mesekönyvet nyolc éven felüli olvasóknak ajánlják. Nyolc éven felüli olvasóként a hideg futkosott a hátamon, amikor egy átlagos este, lámpafénynél, paplan alatt végigolvastam.
Könyv
Gyere, mesélj!
Stephen Fry: Mítosz

Nincsenek többé új történetek, mindent kitaláltak, elmondtak és újrameséltek már – hangzik manapság a panaszos sóhaj, amit nem könnyű megcáfolni egy olyan világban, ahol immár a Szellemirtókból is remake készült.

Színház a streamházon túl
Élőben maradni

A járványhelyzetben sok alkotó olyan formákkal kezdett kísérletezni, amelyek a digitális térben is működhetnek – vállalva akár az esetleges kudarcot vagy azt, hogy amatőr bukdácsolásnak tűnjön az egész.

Vinnék a Karinthyt is
Nemzeti magánszínház

Megtetszett Vidnyánszkynak a Karinthy Színház: a Magyar Teátrumi Társaság 300 milliós állami támogatással „mentené meg” Karinthy Márton kulturális örökségét.

ÉLET + MÓD

Interjú
„Mint valami illúzió”
Deborah Feldman az ultraortodox világ viszonyairól

Tizenhét évesen férjhez adták, 23 évesen otthagyta a Brooklynban élő szatmári zsidó közösséget. Kilépése után könyvet írt a haszid közösségen belüli életéről, amely Unortodox – A másik út címmel nemrég jelent meg magyarul.

A ferihegyi repülőtér útja az egekbe
A különítményes és a szovjetek

Hetven éve adták át az első komolyan vehető magyar repteret, amit a kor szokásainak megfelelően a népi demokrácia győzelmeként ünnepeltek. Ekkor még a hazai repülési vállalat is a Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság nevet viselte, arról azonban hallgattak, hogy az építkezés már 1939-ben elkezdődött.

Mit árul el a reprezentatív koronavírus-vizsgálat?
Tesztek és miértek

Kivételes vizsgálatot folytatott le négy hazai orvosegyetem a magyar koronavírus-érintettségtől. A részeredmények még nem győztek meg mindenkit.

BLOG

Rövidfilm
Tengercsepp
Szabó Szonja: Vércsék

Ahogy például Hajdu Szabolcs Békeidő c. filmjének esetében is láthattuk, a járvány egyik váratlan hatása – ami egyes filmek esetében előny is – a forgalmazási utak átrendeződése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.