2020. május 13., szerda

LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.05.13.



Interjú
„Nem véd semmi”
Alföldi Róbert rendező, színész

A Köszönjük, Magyarország! nevű pályázat a független művészek megsegítésére jött létre, a kormánynak – ahogy ők mondják – „sikerült egymilliárd forintot átcsoportosítani” erre a célra. E „megmentő” csomag volt beszélgetésünk kiindulópontja.

VÉLEMÉNY

Soós Károly Attila
Lyukas zsebbel
Miért fizet sokat a hitelért az Orbán-kormány?

Litvánia messze van, és nemrégiben még szegény kis szovjet köztársaság volt; aligha jutott volna eszünkbe Magyarországot hozzá hasonlítani. Lényegében ma is hasonló a helyzet, csak fordítva. Az ország egy lakosra jutó GDP-je (vásárlóerő-paritáson számolva) 1995-ben 64 – és még 2010-ben is csak 93 – százaléka volt a miénknek; tavalyelőtt viszont már 14 százalékkal meghaladta azt.

Sajó László: Öt és feles
Kivárd a májust (Ujjé, a Ligetben!)

A szerk.
Der Rubikon

A német alkotmánybíróság a minap alaposan befűtött az Európai Unió Bíróságának (EUB), és – végső soron – a német adófizetők pénzével (is) gazdálkodó uniós intézményeknek.
A szerk.
Innentől coki

Nem indult jól a hét Európa Legüldözöttebb Nemzete számára. Mert mit kellett látniuk, amikor végre felüthették a hétvégi FAZ-t?

POLITIKA

Ő majd megoldja
Erdély Zsigmond Gábor (1943–2020)

A bő három évtizeddel ezelőtti gazdasági rendszerváltozás egyik fontos és színes szereplőjétől búcsúzunk – Erdély Zsigmond Gábor a napokban hunyt el rövid betegség után.

Miért indult nehézkesen a koronavírus-tesztelés?

Ablak a járványra

Az illetékesek Magyarországon is a tesztelés felpörgetését ígérik a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában. Nem mindegy azonban, milyen típusú teszteket milyen stratégiával alkalmazunk.

KULTÚRA

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról
A temető oroszlánja
Barak Dávid: Elásott igazság

Az elmúlt 20–25 évben itthon sem volt teljesen ismeretlen a „csallóközi maffia” kifejezés, bár ahhoz képest, hogy tagjai szinte kivétel nélkül magyar nemzetiségűek voltak, a hazai sajtó ingerküszöbét csak a legbrutálisabb megmozdulásaik érték el.

ÉLET + MÓD

„Minden polc üres”
Kovács L. Gábor kutatóorvos, akadémikus

Nehéz türelemmel kivárni az új, vagy inkább új funkcióra alkalmazott régi gyógyszereket és a koronavírus-vakcinákat, de nincs más lehetőségünk. A tudománynak sincs könnyű dolga a rejtélyes természetű vírus leküzdésében.

Portré Merkely Béláról, a Semmelweis Egyetem rektoráról
A mindentudó

Kardiológus, kórházigazgató, rektor, sportorvos, aki most a koronavírus-járvány elleni védekezésből is kiveszi a részét. Rendre fölmerül a neve Kásler Miklós lehetséges utódaként. De akar-e miniszter lenni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.