2020. május 10., vasárnap

MEDGYESSY: …AZÉRT NEM KÉRHET A KORMÁNY HATÁRIDŐ NÉLKÜLI FELHATALMAZÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.05.09.


„A megingathatatlannak hitt hatalmi helyzetben a kormánypárti képviselők olyan elbizakodottá váltak, hogy azt hiszik, nyugodtan lesöpörhetik magukról az ellenzék kritikáit. Úgy érzik, csak ők tudnak jót tenni a népnek. Én elhiszem nekik, hogy jót akarnak, csak éppen a demokrácia nem ilyen. A demokráciában bizony be- és el kell tudni számolni arról, hogy mit miért tettem” – így fogalmazott Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Hírklikknek adott interjúban. Azt is elmondta: noha nem szeretné, ha Orbán Viktor maradna hatalmon, de szerinte jó lépéseket tesz. Azt a kritikát azonban megfogalmazta, hogy a vírus okozta károk kezelésében nem nyújt megfelelő segítséget a leszakadóknak.

Még az interjú előkészítésekor arra hívta fel a figyelmemet, hogy ön egyetlen politikai vonalnak sem felel meg. Miért tartotta fontosnak ezt előre közölni?

– Ez fontos kérdés, de két oldalról kell megfogalmazni, vagyis tényleg tudni kell, hogy én nem felelek meg minden politikai vonalnak, de nekem sem felel meg minden politikai vonal. Sőt: egyik sem felel meg nekem. És azért tartottam fontosnak előre tudatni, mert közben meg azt gondolom, hogy az ország számára borzasztó fontos volna, ha a megszólalókban, a megszólaltatottakban lenne tárgyilagosság, gondos mérlegelés. Ha előbb felmérnék azt, mi a rossz, mi a jó, és csak utána alkotnánk véleményt. Márpedig ez a megközelítés hiányzik ma, és nem is ezt várják el az interjúalanyoktól sem. Szekértáborok vannak, illetve van egy szekértábor, és vannak szabadcsapatok. A szekértábor a kormányzópárt és annak holdudvara, a szabadcsapatok meg az ellenzéki pártok. Én éppen ezért szerettem volna megőrizni egyfajta távolságot mindegyik politikai formációtól, és azt is jelezni, hogy vannak szimpatikus vonásai minden politikai irányzatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.