2020. május 10., vasárnap

UGRÁS A SÖTÉTBE – KILÁTÁSTALAN HELYZETBEN A NEHÉZ SORSÚ GYEREKEK

168 ÓRA
Szerző: TÓTH ANDREA ÉVA
2020.05.09.


Eszközhiány, áramszegénység, digitális helyett papíralapú oktatás, vissza nem küldött leckék, növekvő leszakadás. Több tízezer, egyes becslések szerint majdnem százezer közoktatásban részt vevő gyerek sorsa ez most a járvány alatt. Ha nem lépünk a vészhelyzet után, akkor komoly bajjal nézhet szembe a társadalom.

A Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella szerint az állami rendszerben tanuló 750 ezer általános és középiskolás közül 30-35 ezret nem tudnak digitálisan oktatni eszközhiány, hiányzó infrastruktúra vagy a családi háttér problémái miatt. Ez öt százalék, amit ő nagyon jó aránynak tart. Különösen úgy, hogy az oktatásból ők sem maradnak ki, mert papíron megkapják a feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
2020. április 25.
Naponta bejár most is 6-700 gyerek az iskolába, a szüleik nem tudtak otthon maradni velük


A háztartások internettel, számítógéppel és okostelefonnal való ellátottságára épülő becslések azonban ennél lényegesen magasabb arányokat valószínűsítenek. Már a legalapvetőbb tárgyi feltételekkel is probléma van. Sokszor a folyamatos áramellátás sem biztosított. 95 ezer háztartás a nagyobb baj megelőzése érdekében kártyás villanyórával van felszerelve, hogy éppen van-e áram, az a pillanatnyi fizetőképességtől függ, mert csak annyi áramot fogyaszthatnak, amennyit előre kifizettek.

Olyan háztartások is akadnak, ahol egyáltalán nincs áram, mert a felgyűlt hátralékok miatt már a járvány kezdete előtt kikapcsolták, és az órát is leszerelték. Rájuk nem vonatkozik az azóta az új esetekre meghirdetett kikapcsolási és leszerelési moratórium.

Gyakori, hogy nincs net, de ha van, akkor a számítógép (laptop) hiánya okoz gondot. Ezt helyettesítheti az okostelefon, de ha nincs pénz feltölteni, akkor ez sem megoldás. A mélyszegénységben élő családokban magasabb az átlagos létszám, gyakoribb három generáció együttélése, ugyanakkor többnyire kis alapterületű, komfort nélküli lakásokban élnek. Kutatói tapasztalatok szerint most, hogy kényszerűen mindenki otthon van, a zsúfoltság még elviselhetetlenebb. Ilyen körülmények között lehetetlen biztosítani, hogy a gyerek az iskolából kapott feladatok elvégzésére tudjon koncentrálni. Különösen úgy, hogy közben a legelemibb létfeltételek megteremtése is komoly gondot okoz a családnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.