2020. május 13., szerda

ORBÁN HARCA AZ ELLENZÉK-19 VÍRUS ELLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2020.05.13.Orbán Viktor valószínűleg már a győzelemként meghirdetett vereség másnapján elhatározta, hogy bosszút áll hűtlen népén. Hiszen tűrhetetlen, hogy míg 2019. október 13-ig csak 938 483 fő csúszott ki a markából (ennyien éltek ellenzék vezette városban), az önkormányzati választások óta viszont 2 333 631 fő. Hát ő majd megmutatja, hogy az ő markából nem lehet csak úgy kicsusszanni!

A koronavírus annyira kapóra jött neki, hogy ha hinnék az összeesküvés elméletekben, azt mondanám, hogy ő rakta össze egy titkos laboratóriumban, és szabadította a világra. De nem hiszek, és tudom, csak arról van szó, hogy rideg számítással fölhasználja a váratlan ajándékot, az emberek nyomorúságát, hatalma növelésére és bebetonozására.

Azt persze az első pillanattól lehetett tudni, hogy az ellenzéki vezetésű településeket úgy lehet a legkönnyebben megfojtani, ha egyre csökkentik a pénzüket. Ez azonban „békeidőben” egy kicsit strapás, mindenféle hihetőnek hangzó, rafinált ürügyet kell kitalálni, és még arra is vigyázni kell, hogy ne lógjon ki a lóláb. Úgy kell minden önkormányzatra érvényes megszorításokat elrendelni, hogy csak az ellenzéki vezetésűeknek fájjon. Soha nem kételkedtem Orbán leleményességében, ha ártani és rombolni kellett, ezért biztos voltam benne, hogy ez sikerülni fog neki. Ennek a tüneményes kreativitásnak jó példája a parkolási díj felfüggesztésének országos elengedése, amivel egyszerre két legyet ütött. Egyrészt, az „ingyen sörért” az emberek nem az önkormányzatoknak lesznek hálásak, akiktől ellopták ezt a pénzt, hanem neki, aki ellopta. Sőt, amíg a tolvajnak hálásak lesznek, a meglopott önkormányzatokat szidni fogják, mert – a hiányzó pénz miatt – meg kell szüntetniük valamelyik szolgáltatásukat. Azt könnyebb kommunikálni, hogy holnaptól ingyen parkolhatsz, mint megmagyarázni, hogy azért lesz drágább az iskolai étkezés, mert ingyen parkolsz. Másrészt, a parkolási díj elengedése csak a nagyobb – tehát zömmel ellenzéki vezetésű – városoknak fáj. A kisebbekben ugyanis nincs parkolási díj, ők nem veszítenek semmit.

Mivel Orbán úgy általában is gyengíteni akarta az önkormányzatok önállóságát, néhány gyors törvénnyel elvett tőlük egy csomó pénzt: a gépjárműadót és az iparűzési adót. Ezenkívül törvényt hozatott arról, hogy a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére a kormány „különleges gazdasági övezeteket” létesíthet, és az ott keletkező adót a helyi önkormányzatoktól a – kivétel nélkül fideszes – megyei önkormányzatokhoz tereli. Érdekes módon az első ilyen különleges gazdasági övezetet az ellenzéki vezetésű Gödön hozták létre, és egy tollvonással 1 milliárd forintot, a város költségvetésének harmadát vették ki az önkormányzat zsebéből. A polgármester szerint ezzel aláírták Göd halálos ítéletét.

Most már nem finomkodnak trükkös törvényekkel, hanem fogják, és viszik. Már nem is ravaszkodnak, nyíltan fosztogatják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Egyszerűen kijelentik, hogy Budapest nem kapja meg a buszvásárlásokra ígért 3,2 milliárd forintot. A Baranyi Krisztina által vezetett Ferencvárostól elvontak egy 400 milliós felújítási beruházást, így a kulturális programokat tarthatják továbbra is egy romhalmazban. A Pikó András vezette Józsefvárossal közölték, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre.

Amikor Pikó András kifejezésre juttatta nemtetszését, a Fidesztől a következő választ kapta: „… értetlenül állunk azelőtt, hogy a józsefvárosi polgármester kivonná magát ez alól a közös teherviselés alól, hiszen ő is tudja, most emberéletekről, az emberek egészségének védelméről van szó, az most legfontosabb feladat. A védekezés mind az egészségügy, mind a gazdaság és a munkahelyek védelme szempontjából áldozatvállalást követel mindenkitől, ezért arra kérjük Pikó Andrást, ne ezt az időszakot használja a politikai harcai megvívásához.”

A Fidesz nyilatkozatában megjelenő feneketlen cinizmus akkor válik világossá, ha végignézzük, hogy miközben az ellenzéki önkormányzatokat sanyargatják, és miközben orvosok, ápolók és idősotthoni gondozók megfelelő védőeszközök híján a betegek számát szaporítják, azonközben:

- Mészáros Lőrincnek élménypark-fejlesztésre adnak 19,6 milliárdot
- Tiborcz István balatoni kikötőfejlesztése kap 1,8 milliárdot
- a Külgazdasági és Külügyminisztérium gépjárműbeszerzésére szánnak 2,4 milliárdot
- a Semjén nevével fémjelzett vadászati kiállítás kap plusz 1,67 milliárdot
- a szegedi atlétikai cetrumra átcsoportosítottak 514 milliót
- a Haladás sportegyesület stadionüzemeltetésre kap 300 milliót
- a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására adnak 300 milliót
- a készülő Bozsik Stadionra adnak 1 milliárdot
- a Budapest Honvéd Sportegyesület létesítményfejlesztésére adnak 450 milliót
- egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására adnak 133 milliót
- Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének egy sörkorcsolya-gyár építésére megítéltek 1,7 milliárdot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.