2020. május 2., szombat

"SZÉPEN VAGYUNK - MORMOLTA ESTI" – KLUBDÉLELŐTT AJÁNLÓ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KUN ZSUZSA
2020.05.02.


Hat vendég - Kertész Zsuzsa, Gőz László, Géra Eleonóra, Herczegh Zoltán, Tatár Imre, Rédei Ferenc - és sok-sok érdekes történet volt a szombati Klubdélelőttben.

Kosztolányi Dezső 1930 körül Esti Kornél történetébe szőve emlékezett vissza a 20. századi Magyarország legveszedelmesebb járványának tartott, tömegessé váló spanyolnátha idejére. Az emberek a háború végnapjaiban nemcsak a politikai bizonytalanság miatt böngészték a napilapokat, hanem a titokzatos járványról, de leginkább annak sikeres leküzdéséről vártak híreket. Csalódniuk kellett: a sajtó ellentmondásos intézkedésekről, egymást hibáztató politikusokról és városatyákról, tömeges halálesetekről tudósított. Vendégünk volt Géra Eleonóra, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művelődéstörténeti Tanszékének docense, történész.

Gőz László, a Budapest Music Center alapítója, vezetője, jazz-zenész, a Zeneakadémia tanára, idén ő kapta a Fonogram szakmai életműdíjat. A kortárs zenét játszó 180-as Csoport egyik alapító tagja volt, az együttessel 1979-től 1989-ig 400 koncertet adott Európa-szerte. Játszott az Interbrass, a Budapest Big Band, az LGT, és a Jazz+Az zenekarokban... Mint stúdiózenész, száznál is több lemezen működött közre. 1996-ban Jiggs Wighammel, majd 1998-ban Carl Fontanával lépett közösen színpadra.

Tatár Imrét 100. születésnapján köszöntöttük. 1920-ban született, gyerekkorától újságírónak készült, de az akkori diszkriminatív törvények miatt erre sokáig nem volt lehetősége. Autószerelő inasnak állt, majd néhány év múlva világháborús munkaszolgálat és szovjet hadifogság következett. Hazatérve, huszonhét évesen került a Szabad Néphez, 1956-ban az Esti Hírlaphoz, a következő évtizedben a Magyar Hírlaphoz igazolt át. A leghosszabb időt (negyedszázadot) a Magyar Nemzet külpolitikai szerkesztőségében töltötte el, ahonnan – 80 évesen! – a 2000. esztendőben ment nyugdíjba.

Kertész Zsuzsa, Kazinczy-, Radnóti- és Aranytoll- díjas újságíró, legendás televíziós, újságíró, pszichológus 1965. február 15-től a Magyar Rádió bemondója lett, ahol kilenc évet töltött. A Made in Hungary című könnyűzenei verseny közvetítésén figyeltek rá fel a televíziósok, és 1974. április 1-jétől az MTV munkatársa lett. Szerepelt a História, az Életet az éveknek, a Házibarát című műsorokban, és nemzeti esteken is, ahol orosz nyelvtudását is hasznosítani tudta. Montágh Imrével közösen készítették a Beszédművelés című sorozatot. Kertész Zsuzsa az elmúlt évek során beszéd-, és személyiségfejlesztő-, közszereplésre felkészítő csoportos és egyéni tréningeket vezetett, valamint különböző terápiák hasznosításán dolgozik.

Herczeg Zoltán divattervező olyan művész, aki meri vállalni a közélettel kapcsolatos véleményét. Legyen az politika, a hazai életszínvonal, fogyasztói társadalom... Vajon Amerika helyett, ahová többször hívták, miért maradt mégis inkább Magyarországon?

Rédei Ferenc a fotóriporteri szakma egyik legendája, meghatározó újságok fotórovatainak egykori vezetője, generációk példaképe, tanára. Nevét a fotós szakmában mindenki ismeri, az újságokban a képeit sokan követték figyelemmel. Így nem véletlen, hogy a Capa Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat idén ő kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.