2020. május 2., szombat

KÖVÉR – ORBÁN SZELLEMI HÁTTÉREMBEREKÉNT – ELŐRE JELZI A FIDESZ IRÁNYÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.05.02.


...Kövérre figyelni kell. Szentpéteri Nagy Richárd szerint, azért is, mert ő a Fidesz megmondóembere, aki olyan kijelentésekre vetemedik, amilyenekre másnak nincs bátorsága. „Az ugyan nem releváns, amit Kövér mond, hiszen ő a partvonalon bekiabáló ember, ugyanakkor fontos, mert olyat mond, amit más nem mer” – szögezte le a politológus, hozzátéve: ezt leginkább persze rosszul mondja, de kristálytisztán jelzi a hozzáállását a legfontosabb kérdésekhez is, olyanokhoz, mint az alkotmány vagy éppen a hatalomelosztás. „Igaz, hogy tehetségtelenül teszi mindezt, de a Fideszben követik őt, aki az ős-Fidesz egyik utolsó megmaradt mohikánja a hatalomban.

Az évek során alakult úgy, hogy ő vált a kemény megmondóemberré a párton belül – ezt persze az ellenzék szerint bunkó módon teszi.

S Kövér az, aki előre jelzi a Fidesz irányát. A kormányzópárt átalakuláson megy át, húzódik egyre jobbra, s a soron következő lépést Kövér előre megfogalmazza. Például azt, hogy mit gondolnak a jogállamról. „Kövér radikálisan fogalmazza meg a Fidesz következő arcát” – összegezte a politológus.

Már számtalan pozíciót betöltött a pártjában és annak köszönhetően, a politikában – volt frakcióvezető, ügyvezető elnök, választmányi elnök, miniszter, pártelnök, ügyvezető köztársasági elnök, s persze házelnök –, s lehetne bármi. „Miközben azonban jó néhány pozícióban lévő ember Orbán kegyéből van ott, ahol, Kövér azért házelnök, mert az akar lenni” ­– mutatott rá Szentpéteri Nagy Richárd.

Persze nem alkalmas köztársasági elnöknek, igaz, az Országgyűlés elnökének sem, hiszen elképesztő mértékben elfogult, s ezt nem képes leplezni, ráadásul nem tud frappánsan bánni az ellenzékkel, akiket mindennek le- és elhord. Teszi mindezt motyogva, hadarva. S akkor még nem is említettük, hogy nem tud reprezentálni sem – jellemezte Kövért a politológus.

Mindenesetre Kövér László eljutott egy olyan pozícióba, ahonnan feljebb már csak akkor tudna kerülni, ha Orbán helyére menne, ami azonban ki van zárva. „Az viszont érdekes lehet, hogy Áder János ciklusának lejárta után, ambicionálja-e majd Kövér az államfői posztot” – mondta. Az új köztársasági elnököt vélhetően még ez a parlament fogja megválasztani: Áder ötéves hivatali ideje 2022 május 10-én jár le, s várhatóan még ő fogja majd kiírni a 2022-es választást (2018-ban április 9-én volt, az új parlamentnek pedig a választást követő harminc napon belül kell megalakulnia).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.