2020. június 12., péntek

A 168 ÓRA 2020. JÚNIUS 11-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.06.10.


Tüntetők 350 városban vonultak utcára, és az elkeseredett demonstráció több helyen erőszakba fordult. A rohamrendőrök az első napokban kemény eszközökkel léptek fel, ahogyan azt Trump elnök is kérte tőlük.

Kivonás és kivonulás

Washington nem fog úgy táncolni, ahogy a külvilág fütyül, hanem kizárólag önmaga nyers érdekeit nézi. Ez persze alapjában véve eddig is így volt, de az összképhez tartozik, hogy hosszú időn át magát a zenét is Amerika szolgáltatta.

Ez már a második hidegháború

A tényleges fordulat a két nagyhatalom viszonyában Donald Trump elnöksége alatt következett be. Ő már a 2016-os elnökválasztási kampányban elkötelezte magát az „Amerikát megerőszakoló kínai ragadozó” megregulázása mellett. Trump 2017-es nemzetbiztonsági stratégiája Kínát jelölte meg Amerika első számú kihívójának, sőt ellenségének.

A szúrás biztonsága

Egyre több késes gyilkosság történik Magyarországon. Ez komolyan megrengeti az emberek biztonságérzetét is. Hogyan lehet visszaszorítani az erőszakos esetek számát? A vírustól való félelem megtoldva a munkahely elvesztésétől való rettegéssel, ez együtt veszélyes gyúanyag lehet. Automatikussá válhatnak a személyközi konfliktusok, miközben a stressz levezetésére szűkülnek a lehetőségek.

Az erőszak nem teremt rendet


Komoly visszhangot váltott ki az iskolaőrökről a napokban benyújtott törvénymódosítási javaslat. Mintegy ötszáz iskolába küldenének volt rendőröket, akik különböző kényszerítő eszközökkel ügyelnének a rendre.

Korlátlan megfigyelés

Az ellenőrizhetetlen felhatalmazások könnyen felhasználhatók a magánéleti jogok, a személyi biztonság, a szólásszabadság, vagy akár a tulajdonjog korlátozására. Ezt állapította meg az Eötvös Károly Intézet (EKINT) a titkosszolgálatok hatáskörét a kiberbiztonság, tehát az internetes támadások elhárításának jegyében elfogadott salátatörvényről szóló elemzésében.

Riporter határok nélkül

Én újságírónak születtem, és szerintem újságíró az, akinek véleménye van.” Ez tekinthető Juszt László ars poeticájának. A riporter a TV Híradónál lett ismert, de utána még sok műsort készített. Ma már csak áttételesen van jelen a sajtóban. De érdemes figyelni rá.

Bagó sukár Párizsa – 3. rész

„Párizs” egyeseket beszív és elkábít, olyan, mint egy fekete lyuk. Sokszor úgy megpörget, hogy már nem is tudod, hol vagy, csak azt, hogy egy másik világban, hercegnőkkel és királyfikkal, szélhámosokkal és udvaroncokkal. Éber álomban úgy érzed magad ebben a fekete lyukban, mintha egy soknyelvű multikulti mesébe pottyantál volna.

Csalóka statisztika


A munkanélküliség nőtte ki magát a legnagyobb világjárvánnyá, de sem az új koronavírus okozta kór terjedéséről, sem a tömeges állásvesztések időszakáról nem mondható el, hogy már túl vagyunk rajta. Ráadásul mindkettőről tudjuk, hogy a közzétett adatok meglehetősen bizonytalanok.

Tóparti látomás


Nagyszabású szállodaépítés terve borzolja a kedélyeket a festői szépségű dunántúli kisvárosban: az Avalon csoport Tatán, az Öreg-tó partján akarja felépíteni ötcsillagos, 120 szobás hoteljét 25 milliárd forintért. A május 26-i hivatalos bejelentés óta egyre nagyobbra duzzad az a lakossági mozgalom, amelynek célja, hogy a Hell Energy Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Avalon Center Kft. ne rondítson bele a település történelmi látképébe, keressen magának másik helyszínt Tata kevésbé érzékeny pontján.

Nagy utazás

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly nyáron azt tanácsolta, hogy a magyarok ne aggódjanak a forint-euró árfolyam változása miatt, inkább nyaraljanak itthon, mert sok szép hely van az országban. Majd egy év távlatából mennyire fogadtuk meg a tárcavezető tanácsát? / Latyák Balázs

A „buddhista kommunizmus” országa

A nagy kommunista szomszédokhoz, Kínához és Vietnámhoz hasonlóan Laosz is megcsinálta a maga piacgazdasági fordulatát. Ennek fő haszonélvezői azonban nem a helyi vállalkozók, hanem a külföldi befektetők. /

Újabb nekifutás

Ez év május 10-én egyedülálló eredmény született Lengyelországban, amelyet csak azért nem hitelesítenek világcsúcsként vagy Guinness-rekordként, mert az államfőválasztás részvételi aránya nem tartozik a nyilvántartott eredmények sorába.

A prágai postaláda

Ujszászy István tábornok a háború alatt a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás vezetője volt. Egyúttal lengyel tisztek, brit és amerikai hadifoglyok megmentője, majd a kiugrás előmozdítója, az ellenállás és Horthy kapcsolatának szervezője. Mindeközben Karády Katalin szeretője – a történetet Bacsó Péter jeles filmjéből ismerhetjük.

Mire megy ki a játék?

Van ármány vagy netán nincs ármány, sorakoznak a hátsó szándékok, vagy paranoiás, aki ilyesmire gondol? Netán a kultúrharc része, területfoglalás, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, vagy csak jó szándékúan javítani akarják a körülményeket, emiatt kell meglepő gyorsasággal alapítványi működési formára átállniuk szeptember 1-jén? Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát.

A herceg civilben

Oláh Zoltán, a Magyar Nemzeti Balett Kossuth-díjas, kétszeres Étoile-díjas első magántáncosa azonban egy percet sem bánt meg a pályafutásából. Számára még ma is ünnep színpadra lépni. Idén ő is a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

Kifehérített emlékezet

Hatszázötvenezer műtárgyat konfiskáltak el 1933 és 1945 között a nácik zsidó családoktól, százezer sorsa ma is ismeretlen, értéküket tízmilliárd dollárra teszik a szakértők. 2010-ben húszezer Németországban őrzött műértékről állapították meg, hogy kétes eredetű, ezek felének a sorsa máig nem rendeződött.

Elment a legendás tanítónő

Földi Teri (1934–2020)

Christophe, a peches kényszerkovács

A sportág legnagyobbjai között tartják számon. Még akkor is, ha a legnagyobb versenyt sosem nyerte meg. Pedig többször is közel állt hozzá. Mai hősünk Eugene Christophe, egy kerékpáros.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.