2020. június 11., csütörtök

EGY 2012-ES TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST KIHASZNÁLVA VÉGKIELÉGÍTÉS ÉS FELMONDÁSI IDŐ NÉLKÜL RÚGNAK KI EMBEREKET A CÉGEK

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.06.11.


Miközben dúl a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, a Continental veszprémi, gépjármű-elektronikát gyártó egységéből arra hivatkozva bocsátanak el embereket, hogy problémás volt a magatartásuk, vagy nem voltak alkalmasak a munkavégzésre.

Ami abból a szempontból érdekes, hogy ez esetben a munkás kirúgásakor a cégnek nem kell végkielégítést fizetnie, és felmondási idő sincs – magyarán egyik napról a másikra bármiféle kötelezettség nélkül az utcára teheti.

Az ügyben telefonon értük el László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét, aki elmondta, valóban létezik a jelenség és tudnak is róla, ráadásul nemcsak a Continental-nál alkalmazzák, de országosan megfigyelhető az utóbbi időszakban – ráadásul mindenhol megjelent, a kis- és középvállalkozásoktól az olyan multicégekig, mint a német Continental.

Azt azonban egyelőre nem tudjuk, eddig hány munkavállalót rúgtak ki ezzel a módszerrel a válság kezdete óta, miután a munkáltatóknak ez esetben nincs adatszolgáltatási kötelezettségük sem, a csoportos létszámleépítéssel szemben nem kell előre bejelenteni a területileg illetékes munkaügyi hivatalnál. László elmondta, hogy eleinte megnyugodtak, mivel nem érkeztek bejelentések a csoportos létszámleépítésekről, azonban közhiteles adatokból kitűnik, hogy
„sok cégnél rohamosan fogy a munkavállalók létszáma, miközben rendkívül gyorsan nő a munkanélküliek létszáma, és nincsenek csoportos leépítés bejelentések.”

Elmondta, ha bármelyik munkáltatót megnézzük a Vasas területén, szinte mindenhol rendkívül nagy csökkenés van a létszámadatokban, a közhiteles adatokban, például a NAV kimutatásaiban, illetve amit a munkáltató közzétesz beszámolókat – de a KSH szerint is meredeken nő a munkanélküliek száma.

A szakszervezet valószínűsíti, hogy a nem megfelelő képességekre vagy magatartásra hivatkozva korábban is küldtek el cégek embereket, erre példaként hozta fel, hogy mikor tavaly ősszel az Audinál volt 1 200 fős leépítés, a cég szerint akkor sem volt leépítés. De egy idő után 1 200-zal kevesebben voltak, ezen emberek legalább 30 százalékát ily módon küldhették el László szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.