2020. június 11., csütörtök

A HITELMORATÓRIUM NÉLKÜL MÁR ZUHANNÁNAK A LAKÁSÁRAK? - AGGASZTÓ TÉNYEZŐKRE HÍVJA FEL A FIGYELMET AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.10.


A kifeszített helyzetben lévők a fizetési moratóriumnak köszönhetően nem kényszerülnek lakásuk értékesítésére – állapította meg a járvány hatásait elemezve a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jövőre nézve aggasztó, hogy a szakértők szerint a lakossági jövedelmek alacsonyabb szintje középtávon is fennmaradhat. A bankok hitelezési hajlandóságával is lehet gond.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió akkor találta telibe a hazai lakáspiacot, amikor már elindult az árcsökkenés – állapította meg nemrégiben az OTP Jelzálogbank. Az optimista verzió szerint a járvány negatív hatása a forgalomra és az árakra Budapesten nagyjából egy évig fog tartani, a legsérülékenyebb vidéki piacokon ugyanakkor évekig is elnyúlhat a hatása, és 20 százalékos áresést is hozhat.

Az MNB frissen közzétett lakáspiaci jelentése (ezt itt találhatja meg) és a jegybanki prezentáció sem fest tulajdonképpen szebb képet. Sőt, bizonyos tekintetben az MNB még mintha a banknál is borúsabbnak (vagy talán inkább árnyaltabbnak) látná a helyzetet. A jegybanki szakértők az alábbi ábrával jelezték, hogy a vírus miként hatott, illetve hat a későbbiekben is közvetlenül és közvetetten a lakáspiacra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.