2020. június 7., vasárnap

ISKOLAŐRSÉG – VISSZAFOGOTTAN, DE LÁTHATÓAN KIAKADT MAGYAR GYÖRGY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.06.07.


„A Fidesz rendpárti – mi több, militáns – politikájának tulajdonképpen szerves része, hogy a gyerekek mielőbb megtanulják: már az iskolai konfliktusok kezelését is egyenruhás, bilinccsel, gumibottal, könnygázspay-vel felszerelt iskolaőrökre bízzák – ez derül a napokban benyújtott törvénymódosításból. Érdekes megoldás, mert az iskolai szociális munkás-hálózat kiépítése – amelynek feladata éppen a problémás tanulókkal való célzott foglalkozás lett volna – már az első, sikeresnek bizonyult próbaév végén megrekedt. A kormány ugyanis az országos hálózat kiépítésére 2011-ben sajnált négymilliárd forintot a célra – írja Magyar György a blogján.

Magyar az írásában nem csak azt a kérdést feszegeti, hogy – a fentiekkel szemben – vajon mennyibe fog kerülni az iskolaőrség, megjegyezve, hogy persze „mindenki megtanulja, mi a rend”.

Kitér arra is, hogy az iskolaőr egyszerű munkavállalóként – tehát a Munka törvénykönyvének szabályai szerint – a rendőrség civil alkalmazottja lesz, ehhez képest éppen a rendőrségi törvény ruházná fel viszonylag széles körű jogosítványokkal. Ezzel gyakorlatilag visszahoznák az iskolarendőrség felállításáról szóló, számos ellenérzést kiváltó 2012-es javaslatot, amely szerint, a diákokkal szemben a rendőr testi kényszert is alkalmazhatott volna. Ha az újabb előterjesztést elfogadják, a jogszabály hasonló lesz a belügyminiszter korábban elvetett ötletéhez – hívja fel a figyelmet.

Emellett a büntethetőségi korhatárt 12 évre szállítanák le – a most hatályos Btk. szerinti emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, a terrorcselekmény, a rablás és a kifosztás mellett – a hivatalos személy, valamint a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak esetében is. Az iskolaőr pedig közfeladatot ellátó személynek minősül majd, és ha egy 12 éves tanuló az intézkedését fenyegetéssel akadályozza, netán első indulatában bokán rúgja, őt máris egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani. „Csak zárójelben: tessenek ügyelni rá, hogy például a pedagógus, de még a jegyellenőr is közfeladatot ellátó személy.” – jegyzi meg Magyar...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése