2020. június 2., kedd

MILLIÓK HISZNEK A SZÁZ ÉV UTÁN LEJÁRÓ TRIANON LEGENDÁJÁBAN

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2020.06.02.


Csak hét százalék van tisztában a tényekkel, de a túlnyomó többség így is azt gondolja, hogy az a magyar, akinek fáj Trianon és a békeszerződés volt Magyarország legnagyobb tragédiája – derül ki egy országos reprezentatív közvélemény-kutatás friss adataiból. A többség szerint a baloldali politikusok miatt lett Trianon olyan, amilyen, és minden harmadik ember hisz az alaptalan legendában, hogy a békeszerződés száz év után lejár.

Gyakorlatilag nincs olyan magyar, aki ne úgy gondolná, hogy a trianoni békeszerződés alapvetően igazságtalan és túlzó volt a magyarokkal szemben (94% egyetért ezzel), de a ténybeli ismeretek nagyon hiányosak. Az adatok egy májusi közvélemény-kutatásból származnak, melyet a békeszerződés századik évfordulóján a téma fő kutatójának számító Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport végzett. A válaszokból az is kiderül, hogy a többség szerint jobb Magyarország viszonya Kínával vagy Oroszországgal, mint Németországgal vagy Amerikával (nem beszélve szomszédaink többségéről vagy a Trianonért még mindig felelősnek tartott Franciaországról), de alapvetően a történelmi képzetek dominálnak, és azok minimum ellentmondásosak.

Pedig a felmérés tanúsága szerint a magyarok kifejezetten érdeklődnek a történelmi kérdések iránt. A legnagyobb érdeklődést a saját családtörténet váltja ki, de a régmúlt korok magyar történelme (78%) és a XX. század hazai eseményei is sokakat foglalkoztatnak. A trianoni békeszerződés körüli történelmi eseményekre négyből három megkérdezett kíváncsi, így éppen ez a korszak az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó időszak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.