2020. június 2., kedd

A SZABADSÁG HAZÁJA, AHOL EGY FODRÁSZ KÉPZETTEBB, MINT EGY RENDŐR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.06.01.



...A koronavírus-járvány ugyan továbbra is pusztít, ám annak gócpontja elmozdult Európa és az Egyesült Államok területéről, ezért a hírekből is egyre inkább kiszorul. A tragédiáknak azonban még így sem mondhatunk búcsút, az Egyesült Államokban újabb áldozata van a rendőri erőszaknak. Szinte 2-3 évente fellángolnak komolyabb tüntetések, amelyek egy-egy ártatlan ember meggyilkolása miatt robbannak ki. A mostani eset sem tér el a korábbiaktól, ám ezúttal úgy tűnik, nem várható az, hogy napok alatt lecsillapodjon a helyzet, az embereknek ugyanis egyszerűen elegük van abból, hogy rendőrök követnek el gyilkosságokat sorra, de a legtöbb esetben őket a bíróság felmenti. A rendszer gyakorlatilag megvédi őket, hiszen aki a hatalom közelében találta magát egyszer, annak a kezét igen ritkán szokták elengedni.

George Floyd megölése – itt sajnos nem balesetről van szó – érthető módon óriási felháborodást váltott ki az amerikaiakból. Azonban mint ahogy azt korábban is írtam, nem hiszem, hogy ebben az esetben rasszista gyilkosságról van szó. Az egyébként fehér bőrű Dereck Chauvin való igaz, hogy egy fekete férfit ölt meg teljesen indokolatlan fojtogatással, azonban a Floyd elfogásakor járőrtársai is jelen voltak, akik nem feltétlenül mondhatóak hófehérnek. A gyilkosságot elkövető Chauvin egyszerűen móresre akarta tanítani a férfit, aki ha fehér lett volna, lehet, hogy soha nem kerül ilyen helyzetbe – ezt kár lenne tagadni –, de alapvetően nem hiszem, hogy csupán a bőrszíne alapján esett a választás Floydra.

A gyilkosságot követően számtalan kérdés merült fel, hiszen ez már nem az első eset és vélhetően nem is az utolsó, ahol olyan rendőri túlkapás történik, amelynek valaki áldozatául esik. Ezen egyértelműen változtatni kell, hiszen egyszerűen felfoghatatlan, hogy mi szükség van arra, hogy megalapozatlanul használjanak erőszakot vagy halálos fegyvert olyanokkal szemben, akik esetlegesen nem engedelmeskednek azonnal a rendőri felszólításnak. Az Amerikai Egyesült Államok a rendőri túlkapások hazája, ami így van már évtizedek óta. Ezt nem lehet annyival letudni csupán, hogy ennek oka a viszonylag könnyen kezelt fegyverviselési engedély.

Az igazi okot – amellett, hogy sokan azért mennek rendőrnek, hogy kiéljék agresszióikat – inkább az amerikai rendőrök borzasztóan alacsony gyakorlati idejénél érdemes keresni. Ez alatt azt értem, hogy míg mondjuk Németországban – ahol 2015-ben mindössze 4 halállal végződő rendőrséget érintő lövöldözés volt, addig ez a szám az Egyesült Államok ban 400 volt – 130 hét az előírt rendőrségi tréning ideje, addig ez sokszor mindössze 19 hét az USA területén. Ettől eltérhetnek az egyes államok, de ez nagy különbséget mégsem okoz. Egy fodrász, kozmetikus vagy manikűrös is több gyakorlaton kell, hogy részt vegyen a szakmája elsajátításához, mint egy átlag amerikai rendőrnek, ami meg is látszik.

Nem tanulnak különböző tárgyalási módszereket, de legalábbis nem elég hosszú ideig, mint ahogy arra sem szánnak túl sok időt, hogy megtanulják a gumibot vagy a sokkoló helyes használatát az előtt, mielőtt fegyvert rántanának. Egy amerikai rendőr elég gyorsan a fegyveréhez nyúl, akár még egy sima igazoltatás során is, ha valami számára gyanús dolog történik, ezzel szemben a világ legtöbb országában a fegyverhasználat egy rendőr utolsó mentsvára, mint ahogy a fizikai erőszak használata is. Egy brit rendőr sokszor fegyver nélkül is képes hatástalanítani egy késes támadót vagy egy őrjöngő drogost, miközben egy átlag tengerentúli rendőr nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel.

Az alulképzett – Chicagóban például elsősegély nyújtásra sem tanítják meg őket, így egy lövöldözéskor a sebesültek felett állva várakoznak a mentőkre – de fegyverrel ellátott rendőrnél pedig nem sok veszélyesebb dolog van egy társadalom számára. A rasszizmus már „csak” egy plusz a rendőri erőszak mellett, hiszen nem egy esetben öltek már meg fehér bőrű férfit vagy nőt a rend őrei. Ahhoz, hogy valódi változás történjen, az egész rendszert kellene átalakítani, ami Trump vezetése alatt, lássuk be, nem túl valószínű. Hogy akkor mégis mi vethet véget az egyre inkább eszkalálódó feszültségnek? Nem tudom, de egy biztos: ha George Floyd gyilkosát a szokásokhoz híven felmentik, el fog szabadulni a pokol...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.