2020. július 28., kedd

A HÁJFEJŰ BAYER NYELVE ORBÁN SEGGÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.07.28.


Esküszöm, eszembe se jutna ilyen mondatot leírni, vagy kimondani! Az ihletet maga Bayer Zsolt adta a Sajtóklub című műsorában. A téma az Index volt, természetesen abban a felfogásban, ahogy a jobboldali sajtóban illik beszélni egy bajba jutott, nem hozzájuk tartozó médiáról. Hogy nekik nem tetszik a tüntetés, nem tetszik a Momentum, gyenge, rosszul szerkesztett – mondjuk, ki a’ la Néző László – szar újságnak tartják az Indexet, amely persze nem szűnt meg, ugyanúgy létezik, mint a CEU, szívük joga. Mint ahogy azzal sem érdemes vitatkozni, hogy Bencsik – és az összes szereplő szerint – kizárólag a baloldal érdeke, netán, magáé a főszerkesztőé, Dull Szabolcsé, hogy megszüntessék a portált; ha egyszer ők így akarják látni, ám legyen. Soha, semmilyen körülmények között nem lesznek hajlandóak egy. az ő szellemiségüktől eltérő újságot elfogadni, megdicsérni pláne nem.

Bayernek azonban a legdöntőbb érve Gulyás Balázs küllemére vonatkozott; kövér hájfejűnek nevezte, aki majd a beszéde végén – a tüntetésen szólalt fel a Magyar Hang munkatársa – legurul a Várból. Értem én, hogy muszáj volt Orbán nevében visszavágnia; Gulyás kövérkés, kicsi embernek titulálta a miniszterelnököt, aki már hosszabb ideje térdepel a mi nyakunkon, ahogy az amerikai rendőr térdepelt George Floydén. A metafora számomra teljesen érthető, az orbáni minősítéssel én sem értek egyet. Nagyon nem szeretek senkit a külseje alapján minősíteni, és bár egyetértek azokkal, akik azt mondják, a kormányfő az utóbbi időben eléggé elhanyagolta a külsejét; mind az öltözködését, mind a külső megjelenését, mind pedig korábban sportos alkatát, ezek azonban egy cseppet sem határozzák meg a tevékenységét.

Nekem Orbán mondataival, cselekedeteivel van bajom, azok alapján lehet és érdemes megítélni őt. A Sajtóklub szereplői azonban másként gondolkodnak, nekik a gúny a fegyverük, az olyan mondatok, miszerint a hájfejű Gulyásnak ki sem látszik a nyelve Orbán seggéből. Mellesleg ez a Gulyás alig talán két hónapja szolgált munícióval a jobboldali sajtó számára, amikor Niedermüller Péter nem túl szerencsés kijelentését – fehér, hetero, keresztény – emelte a közbeszéd élére, és amiből máig tartó politikát épített a jobboldal, többek között ennek a Sajtóklubnak a szereplői is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.