2020. július 15., szerda

A KALETA-ÜGYRŐL - MI VOLT, MI LEHETETT VOLNA MÁSKÉPP, ÉS A „MIT HOGYAN NE” PROBLÉMÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: LATTMANN TAMÁS
2020.07.10.


Hiába uralja a médiát és a nyilvánosságot ez a téma, nem szívesen beszélek róla a megtisztelő médiamegkeresések ellenére sem. Egyrészt, mert általánosságban sem szeretek megszólalni olyan ügyben, amelyben bírósági eljárás van folyamatban, amelyben az, akinek döntést kell hoznia, sokkal több információhoz, a döntést befolyásoló tényhez fér hozzá, mint én. Másrészt, és jelenleg ez hangsúlyosabb szempont, itt lassan már boldog-boldogtalan pedofília- és büntetőjog-szakértő, ahogy a lassan sajnos szokásosnak tekinthető, politikai alapú egymásra mutogatás és sárdobálás is beindult. Emiatt érdemesnek tartok közzétenni egy-két gondolatot, hogy a médiában fellelhető rövid nyilatkozataim mellett egyértelművé tegyem a véleményem.

Elsőként egy kérdés: ennyire hihetetlen lenne, hogy valaki a politikától meg az ott húzódó törésvonalaktól teljesen függetlenül legyen undorító? Ráadásul az ügyet körülvevő politikai zaj épp a lényegi, szakmai kérdéseket fedi el, amelyek tisztázása épp a jövőbeli hasonlók jobb, hatékonyabb kezeléséhez járulhat hozzá. Ezekre szeretnék itt most röviden kitérni – megértve az ügy által kiváltott felháborodást és indulatokat, de igyekezve nem helyt adni azoknak.

Fussuk le gyorsan a kötelező köröket: Deutsch Tamás tehet egy szívességet, amiért megpróbálja Kaletát a politikai baloldalhoz kötni, az ellenzéki/baloldalon pedig mindenki, aki a teljes kormánypárti közösséget igyekszik vele egyenértékűvé minősíteni. Mennyivel jobb ez, mint amikor valaki az egész katolikus egyházat és annak követőit pedofilozza le egy-egy kipattant botrány után? Komolyan, nem tudunk ennél jobbat? A „fideszes pedofil diplomata” kifejezés lehet, hogy sokaknak tetszik, ahogy a „titokban kimentette a TEK Peruból, hogy aztán itthon jól megússza” narratíva is nyilván jól hangzik, de nem biztos, hogy akár csak köszönőviszonyban van a valósággal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.