2020. július 22., szerda

A LAKOSSÁGI GYORSKÖLCSÖNÖK KAMATÁT NEM CSÖKKENTETTE A JEGYBANK - VEHETI AZ ÁLLAMPAPÍROKAT AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.22.


A piaci várakozásoknak megfelelően mától a jegybanki alapkamat már csak 0,6 százalék. A Monetáris Tanács arról is döntött, hogy nem vár tovább, maga száll be, hogy a hosszabb lejáratokat is elérje a csökkenés. Hiába a mérséklés, a gyorskölcsönök ára már nem csökken tovább.

Némi időbe telt, de szabályosan megbolondult a hitelpiac, még a nem éppen az olcsóságáról közismert Provident is ajánlja az új gyorskölcsönt – írtuk meg korábban. A bankok leállították az új, fedezetlen fogyasztói kölcsönök igénylését március 19-étől, mert a kormány a hitelek teljes díját (THM) az alapkamat plusz 5 százalékpontban maximálta.

Az intézkedés óta pedig mától már másodjára csökken az alapkamat. Így meglehetősen rövid idő alatt 5,9 százalékról 5,6 százalékra mérséklődött a THM maximális mértéke. Legalábbis elméletileg. A gyakorlatban ugyanis a mostani lépés már nem hat a lakossági (nem lakás-) hitelek kamatára.

A 47/2020. kormányrendelet 2. §-ában ugyan az szerepel, hogy e „rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét”, de egy másik kormányrendelet további kikötést tesz. A 62/2020. kormányrendelet 4. §-ának 2. bekezdése úgy rendelkezik, hogy a kedvezményes kamatplafonhoz „az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára”.

Ez tehát azt jelenti, hogy akárhányszor csökkent még kamatot a jegybank (a K&H vezető elemzője elképzelhetőnek tart ilyen lépést), a lakossági fedezetlen kölcsönök ára már kőbe vésett. Legalábbis az idén. Mindenkinek érdemes szem előtt tartania, hogy – mint a korábbi kamatcsökkentés után kiszámoltuk – ha valaki 2 millió forintot vesz fel 5 éves futamidőre, akkor a teljes időszakot (a maximált THM csak erre az évre érvényes) akár 7 százalék körüli költséggel is megúszhatja, akad azonban bank és konstrukció, amelynél ilyen összevetésben közel 20 százalék a THM. Adós és adós között tehát nagyon is nagy lehet a különbség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.