2020. július 22., szerda

EGYHÁZI KÉZBE KERÜL A GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS TÖBB MINT 60 SZÁZALÉKA

NÉPSZAVA 
Szerző: nepszava.hu
2020.07.22.


A szociális otthonok negyedét, a gyermekvédelmi feladatok majd' kétharmadát egyházi szervezetek látják el, a kormány pedig örül is ennek.

Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban, az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben – mondta szerdán szegedi sajtótájékoztatóján Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Az MTI beszámolója szerint Fülöp a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató sajtóeseményén nyilatkozott. Mint fogalmazott, az állam eddig is számított az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban:ú

a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesedése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja 60 százalékot.

A kormány pedig segíti is ezt a folyamatot: egy tavaly elfogadott jogszabály alapján az egyházi intézményfenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak, a jövő évi költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam - fejtegette Fülöp Attila.

A folyamatot méltató államtitkár ezzel gyakorlatilag azt is elismerte, hogy
az állam – melynek a gyermekvédelem is feladata lenne – fokozatosan kivonul a szociális ellátások területéről, és azokat sajátos szabályok szerint működő egyházi szervezetekre bízza
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.