2020. július 5., vasárnap

A LOPAKODÓ EURÓKÖTVÉNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.07.04.


A kötvény tehát – bármelyik változatáról is legyen szó – nem az ördögtől való. Hitelviszonyokat megtestesítő, forgalomképes értékpapír, ami a jelenlegi gazdasági válság kezelésében sokat segíthet. Azt persze meg kell akadályozni, hogy az uniós büdzsébe így befolyó összegek – amúgy magyar módra – „elveszítsék közpénz-jellegüket”.

A The Economist képszerkesztői igazi vizuális művészek. A hetilap címlapján nemrég az uniós zászló 12 aranyszínű csillaga ragyogott. Egyik-másik láthatóan halványabban égett, sőt akadt olyan is, amelyiknek a fénye már kialudt. Bár ezek a csillagok nem a tagállamokat jelképezik, a jelenlegi megosztottság szinte mindenben megmutatkozik. Talán nem a legfontosabb járványügyi példa, de 2020 nyarán több európai futball-nagyhatalom bajnoki meccseit még mindig zárt kapuk mögött játsszák. Nálunk viszont a szurkolók a stadionokba akár zsúfolt autóbuszokban, rendőri felvezetéssel is érkezhetnek. A mérkőzések alatt – egymástól alig néhány centiméternyire – rengeteg aeroszolt juttatnak a levegőbe, miközben a pattogó labda lekezelésére biztatják kedvenceiket. 

Bármennyire is úgy tűnt, hogy a világ megpróbáltatásai véget értek, ezt sem az egészségügy, sem a gazdaság adatai nem támasztják alá. Egy felelőtlen elnök által „megnyitott” Egyesült Államokban újra emelkedik a fertőzöttek száma, s a gazdasági válság neheze kontinensünkön is csak ezután következik. Az Európai Központi Bank első embere, Christine Lagarde szerint az Európai Unióban drámai visszaesés tapasztalható. Az eurózóna gazdasága 2020 második negyedévében – növekedés helyett – 13 százalékkal zsugorodott, a munkanélküliség pedig idén akár 10 százaléknál is magasabb lehet. Ez valóban sokkoló hír, miután az EU statisztikai hivatala közvetlenül a járvány előtt még egyáltalán nem kongatta a vészharangot. A munkanélküliségi ráta 2020 januárjában „csak” 7,4 százalék volt és ezzel elérte a 2008 óta először tapasztalt mélypontot. Sajnos az átlagok mindig félrevezetőek: a 13 százalék a néhány százalékpontos német csökkenés mellett, akár 20 százalék feletti olasz vagy spanyol visszaesést is jelenthet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.