2020. július 5., vasárnap

FEKETE-GYŐR ANDRÁS: KÉT ÉV ALATT STABILNAK LÁTSZÓ RENDSZEREK TUDNAK LEBOMLANI, 2022-BEN PARLAMENTI PÁRT LESZ A MOMENTUM

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.07.05.


Két évvel a választások előtt a parlamenti ellenzék népszerűsége folyamatosan erodálódik, az ezerszer pertraktált együttműködés jelei továbbra sem mutatkoznak. Kétséges, lesz-e ebből kormányváltás. Nemrég megjelent írásunk (A remény számkivetettjei, 168 Óra, 26. szám) után megkerestünk néhány fajsúlyos ellenzéki szereplőt, van-e valami terv, elképzelés, varázsszó a 2022-es kormányváltásra. A nemzedéki pártként induló Momentumot sújtja legkevésbé az ellenzék gyászos múltja. Fekete-Győr András elnököt a párt tisztújító kongresszusának vitatott döntéseiről is kérdeztük.

A járvány és a világválság árnyékában szinte inkognitóban zajlott a Momentum tisztújító kongresszusa. Egy tizenegy százalékos párt Magyarországon állítólag középpárt. Mások szerint a Momentum tipikus nemzedéki párt, a Fidesz is így kezdte. Ám míg az ős-Fidesz fontos törekvése volt, hogy az identitását meghatározza, a Momentum ódzkodik ettől. Ennek előnyei is lehetnek. Építkezhetnek, békén hagyják önöket. De egyvalamit Orbánék biztosan tudtak: egy párt arculata konfliktusok sorozatán keresztül bontakozik ki. A lehetőséggel önök nem élnek.

Ezt vitatom. A Momentum konfliktusok sorát vállalta és vállalja, de nem a párt arculata, hanem elvi alapállása mentén. Csak példaként mondom a NOlimpiát, a CEU melletti tüntetéseket, a rabszolgatörvény elleni utcai fellépést. Ami az ideológiát illeti, a ’89 körül született szabad magyar nemzedék felismerte, az izmusok kora lejárt. Csekély jelentősége van annak, hogy az ember mit állít magáról, baloldali, konzervatív vagy liberális. A fiatalok többségét a fogalmak meg sem érintik, miközben 2008, a gazdasági világválság és a piaci fundamentalizmus bukása óta a teljes nyugati társadalom keresi egy új világ rendezőelveit.

Ezt lefordítom: legyen előbb valami pártod, aztán majd meglátjuk, merre indulunk?

Nyilvánvaló, ha politizálni akarsz, vannak alapvető értékeid. Társadalomszervezésben az alapelvünk az, hogy az egyének, közösségek, intézmények szabadságát garantáljuk. Gazdaságszervezési alapelvünk a fenntartható fejlődés mellett a szolidaritás keretei között tartott piaci verseny. Ezeket hivatott egy modern állam garantálni. A külpolitikában az a törekvésünk, hogy a keleti orientáció helyett a magyarság történelmi helye Nyugaton van. Az Európai Uniót ezért nemcsak óvnunk, hanem mélyítenünk, erősítenünk is kell. Nagyobb hangsúlyt helyeznénk a védelmi, energiaügyi és a pénzügyi politikára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.