2020. július 5., vasárnap

MÉG TÖBBEN VÁLHATNAK MUNKANÉLKÜLIVÉ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.03.


Június elejéig a hazai vállalkozások (multik nélkül) 160-170 ezer főt bocsátottak el. Sokak állása most is veszélyben van. Ha a válság elhúzódik, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válik. A kkv-k munkatársai tartoznak a leginkább veszélyeztetett körbe – derül ki a GKI Zrt. legfrissebb felméréséből.

A GKI Zrt. 2020. június elején egy a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatást végzett. A cél az volt, hogy képet alkossanak arról, hogy a Covid-19 járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák. Június elején, a felmérés időszakában, Közép-Magyarországot leszámítva lényegében mindenhol feloldották a szigorú korlátozásokat, és már Pest megyében is jelentősen enyhültek a szabályok.

Az 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozások (a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt (5,5 százalék) bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszerszabadságolás). Az 5 fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.