2020. július 27., hétfő

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN PONTOSAN TUDJA, HOGY EGY NAP AZ EU-N KÍVÜL TALÁLHATJA MAGÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.07.27.



Der Standard 

Elégikus kommentárban búcsúzik az Indextől a Bécsben élő szabadúszó magyar újságíró, Csekő Balázs, aki azonban egyúttal arra figyelmeztet, hogy a magyar politika olyan úton halad, amelynek vége a szabad nyilvánosság felszámolása, a totális sötétség. Az ország eddigi legnépszerűbb hírportálját úgy mutatja be, hogy az intézmény volt, kultúrkincs, egy életérzés, valódi hungarikum. Naponta milliók számára a hiteles hírek forrása, nem csupán a bal-, hanem a jobboldalon is. Egy egész generáció nevelkedett rajta, mert kiállt az elesettek mellett, ugyanakkor megfricskázott minden kormányt. Professzionálisan és pártatlanul működött. 

Pont ezért vetett rá szemet a Fidesz, és nem is a közelmúltban. A döntő lökést azonban alighanem az adta meg, hogy a párt nem egészen egy éve leszerepelt a helyhatósági választásokon, amihez bizonyosan hozzá járult az Index, hiszen utánajárt a Borkai-féle botrány minden ágának, bogának. Úgyhogy a jelszó az lehetett: soha többé ilyen kellemetlen szituációt! Amúgy a portálnál az elmúlt években egymásnak adták a kilincset az oligarcha tulajdonosok, de a kaput az tette be, hogy érkezett Vaszily Miklós. Márpedig ő – a kormányfő bizalmi embereként – már több kritikus orgánumot megtanított kesztyűbe dudálni. A hatalom nem tűr meg kritikát, és Orbán Viktor nem szeretne rettegni, mint legutóbb lengyel szövetségesei a köztársasági elnök újraválasztása miatt. 

Ami a jövőt illeti, nos, az nem sok jót ígér, hogy Orbán még szorosabbra igyekszik vonni a kettős jármot, megtesz mindent, hogy megszűnjenek az objektivitás és az önállóság megmaradt szigetei. Rendszerére az a jellemző, hogy addig küzd az „ellenségekkel” szemben, amíg azok vannak. És senki se higgye, hogy nincs meg a következő célpont. Ideértve az RTL Klubot, a HVG-t, a 444.hu-t és a 24.hu-t, amelyek idáig nem álltak be a sorba. Immár minden elképzelhető az Index elbuktatása után. A magyar tömegtájékoztatás legfontosabb fáklyáját oltották ki. Az ország a teljes sötétség felé tart. 

A Central Médiacsoport vezetője attól fél, hogy Orbán Viktor teljesen el akarja némítani az önálló sajtót, ezért az Index után most a 24.hu-t szeretné kicsinálni. Varga Zoltán, akit a Brüsszelben szerkesztett portál magyar médiamogulnak nevez, úgy ítéli meg, hogy hatalom közeli orgánumok éppen ezért indítottak kampányt ellene és üzleti érdekeltsége ellen, amelynek a 24.hu is része. A cél a lejáratás, illetve a függetlenség felszámolása. Ennek érdekében még a vállalkozó magánéletébe is beleavatkoznak, igyekeznek a sarokba szorítani, a munkatársakat pedig arra próbálják rávenni, hogy mondjanak fel. 

Merthogy a hatalom akadálynak tekinti a szuverén médiát, lásd az Index esetét. Hogy ott ezek után mi várható, arról Varga azt mondta, hogy az elején a Fidesz még kesztyűs kézzel fog bánni a szerkesztőséggel, megjelenik egy-két negatív cikk is a kormányról. De a vége, a választások közeledtével biztosan az lesz, hogy a központ diktálja, mi jelenhet meg és milyen formában. 

A Varga-féle Centrál Médiacsoporttal az a baj, hogy havonta 7,5 millió embert ér el, köztük 5 milliót a világhálón. 25 lapot ad ki, és mint a tulajdonos kifejti, ezek rémisztő számok a kabinet számára, mivel annak sajtóbirodalma nem tud ilyen adatokat felmutatni. Úgyhogy fáj is Orbánék feje. De hát a KESMA alá tartozó újságok, rádiók, tévék, digitális site-ok az ostoba hivatalos propagandát továbbítják. A befektető úgy véli, hogy ha az Index után a 24.hu is elesik, akkor azért még marad önálló sajtó Magyarországon, csak sokkal kisebb, mint idáig.

Orbán Viktor több közép-ázsiai barátja miatt vezetési vákuum alakult ki az EBESZ-ben. A szervezetnek jelenleg nincs főtitkára, médiaszabadság felelőse, kisebbségek ügyében illetékes biztosa, és távozni kényszerült az ODIHR, vagyis demokratikus intézmények, valamint az emberi jogok irodájának első embere is. A válságot Azerbajdzsán robbantotta ki, mert nehezményezte, hogy az eddigi főtitkár, a svájci Thomas Greminger bírálta a sajtó helyzetét az országban. Baku ezek után Tadzsikisztánnal együtt megakadályozta, hogy automatikusan meghosszabbítsák a politikus mandátumát. Majd a tadzsikok Törökországgal összefogva lehetetlenné tették, hogy maradjon az ODIHR vezetője, az izlandi Gísladottir. 

Az eddigi főtitkár azt mondja, a fejlemény annak a következménye, hogy a világpolitika egyre polarizáltabb, miközben a szervezetnek olyan feladatokat kellene megoldania, mint az azeri-örmény fegyveres viszály, a kelet-ukrajnai háború, valamint a sajtószabadság korlátozása a Covid-19 folyományaként. Úgy értékelte, hogy az egész nemzetközi diplomácia válságba jutott, mert egyre nagyobb a bizalmatlanság és mind több állam választ külön utat. Úgyhogy az EBESZ, amelynek feladata a biztonság és az emberi jogok fenntartása kontinensen, és amelynek a földrész valamennyi állama, továbbá az USA és Kanada is tagja, történetének talán legnagyobb válságát éli át. 

Greminger szerint nem jutottak volna idáig a dolgok, ha például Franciaország hajlandó lett volna közbenjárni az azerieknél, ám erre csupán a németek mutattak készséget. A posztokról ezek után elvileg decemberben döntenek, de egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, mert a jóváhagyáshoz kell mind az 57 tagország beleegyezése. Addig a soros albán elnökség látja el a vezetői feladatokat.

Anne Applebaum szerint Európában hosszabb időn át fennmarad az illiberális irányzat, miközben Magyarország már nem demokrácia. A tekintélyes amerikai elemzőnek azért ez a véleménye az Orbán-rendszerről, mert úgy ítéli meg, hogy az ellenzék immár nem képes győzni a választásokon, ahhoz túlságosan egyenlőtlenek a feltételek. Azon kívül az ország Oroszországgal és Kínával köt ügyleteket. De mint mondta, a miniszterelnök pontosan tudja, hogy egy nap az EU-n kívül találhatja magát. 

A szemleíró, aki férjével, Sikorski, ellenzéki politikussal lengyel földön él, megjegyezte, hogy Lengyelország esete kicsit más, mert ott még helyre lehet állítani a jogállamot. Az ellenzék jelentős, egyelőre működik a független sajtó, a gazdaság nagy és sokszínű, bár így is sok minden történhet a következő 3 évben. Viszont az igazságszolgáltatás önállóságának felszámolása még nagyobb gondot okozhat az uniónak. 

Ráadásul mind a Fidesz, mind a PiS kapcsolatokat ápol a szélsőjobbos olasz és francia párttal, de az amerikai republikánusokkal is. Applebaum kiemelte ugyanakkor, hogy a novemberi választások tétje hatalmas Amerika számára, de Európának még kevésbé mindegy, hogy Donald Trump győz-e, vagy Joe Biden. Mert ha utóbbi kerekedik felül, akkor megpróbálja majd helyreállítani a transz-atlanti szövetséget. Ha viszont marad a jelenlegi elnök a Fehér Házban, akkor megint az lesz érzés, hogy az öreg kontinens lemondhat az USA-ról.

Az unió jobb, mint a hírneve, fontos stabilizáló tényező, függetlenül attól, hogy milyen aggasztó dolgok történnek Magyarországon és Lengyelországban, írja a német országos rádióhálózat kommentárja. Majd úgy folytatja: természetes jobb volna, ha az Orbán és Kaczynski nevével fémjelzett demokratikus rombolást egy az egyben meg lehetne torolni a brüsszeli támogatások megvonásával, ám a legutóbbi csúcsértekezlet megnyitotta hozzá az utat. Igaz, a megfogalmazás nem éppen kontúros, de a Bizottságra bízza, hogy az védje meg a jogállamiságot a következő költségvetés felhasználása során. Vagyis mostantól kezdve a magyar vezetőnek hegynek felfelé kell megvívnia a csatát a demokrácia felszámolásáért. 

Fontos a kívülre küldött jelzés is, mert a világban öntudatosan fellépni kívánó Európa nem lehet meg szolidaritás nélkül. Márpedig a 27-ek legutóbb tanácskozása a szolidaritás győzelmét hozta a Kurz-féle kisstílű politizálás, illetve a garast a fogához verő Mark Rutte ellenében. A kisállami gondolkodás nem marad fenn sokáig, az igazi győztes Angela Merkel és Emmanuel Macron. Mert a 750 milliárdos újjáépítési csomag szinte példátlan siker a szervezet történetében. Egyben bizonyítja, hogy a tagok csak akkor jutnak egyről kettőre, ha összefognak, és hatékony válaszokat adnak az égető kérdésekre, bizonyítva ezzel az EU értékét. Éppen akkor, amikor az integráció kormányozhatatlannak tűnt és a földrész a háború óta a legnagyobb gazdasági visszaeséssel néz farkasszemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.