2020. augusztus 18., kedd

A BELARUSZOK MÁR SOHA NEM FELEJTIK EL A SZABADSÁG MOSTANI LECKÉJÉT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ADAM MICHNIK
2020.08.14.


Félelemmel és reménnyel tekintünk ma Belaruszra. Meggyőződésünk ugyanis, hogy függetlenül attól, mit tesz közzé a vasárnapi választások után Aljakszandr Lukasenka hivatalos propagandája, a belarusz demokrácia már a mai napon nagy győzelemről beszélhet.

A többezres gyűlések tanúsítják, hogy a belarusz demokrácia él és egyre erősebb lesz. A szabadság e leckéjét a belaruszok már soha nem felejtik el.

Lukasenka elsőnek hozta létre a homlokzati demokráciát. Putyin az ő nyomába lépett, a plagizátora volt. Majd Orbán Viktor is, Jarosław Kaczyński is így tört magának utat.

Amikor nyilvános gyűléseiken a belaruszok azt kiáltják, hogy félelem nélkül akarnak élni, a lengyeleknek is, a magyaroknak is üzennek. Hasonló szikrák ezek, akár Moszkvában a Szaharov proszpekten vagy Habarovszkban, akár Kijevben a szabadság Majdanján.

Együttérzéssel és aggódva figyelem Belaruszt is, amely letépte magáról a szájkosarat, és a lengyel demokráciát is, amelynek fel kell ráznia magát a tisztességtelen elnökválasztás okozta sokkból.

Utóvégre nyilvánvaló, hogy Jarosław Kaczyński rezsimje Putyin és Lukasenka rezsimjét utánozza. Ma azonban a belarusz demokraták éneklik A falakat, a lengyel demokratikus ellenzék egykor oly kedves dalát (a régi világot maguk alá temető, leomló falakról – a ford.), amely most, amikor a rendőrség elhurcolja a fiatalokat az utcáról, aggasztóan aktuális lesz.

Rafał Trzaskowski kampánygyűlésein a demokrácia híveinek százezrei skandálták: „Elég volt!” Ma belaruszok skandálják ezt gyűléseiken. Lukasenka is, a világ is meg kell hallja a hangjukat.

S bár a hivatalos propaganda ismételgetni fogja a maszlagot, hogy idegen ügynökök tevékenységéről van szó, mi, lengyelek már jól ismerjük ezt a szlogent, 1968-ban is, a hadiállapot idején is, legutóbb pedig Andrzej Duda szájából is ezt hallottuk.

Belarusz barátaink! Veletek vagyunk! Már győztetek! Megmutattátok városaitok utcáin és terein, hogy a szabad Belarusz él!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.