2020. augusztus 27., csütörtök

A KORMÁNY DICSEKEDETT A LÉLEGEZTETŐGÉPEK VÁSÁRLÁSÁVAL, MÉGIS ŐK KÖTÖTTÉK A LEGROSSZABB ÜZLETET KÍNÁVAL AZ EGÉSZ EU-BÓL

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA / DIREKT36
2020.08.27.


Június 15-én, pár nappal azelőtt, hogy Magyarországon megszüntették a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet, Szijjártó Péter külügyminiszter köszönetet mondott a parlamentben azoknak, akik segítettek a vírus elleni védekezésben. Nemcsak az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a rendőrök munkáját köszönte meg, hanem méltatta a kormány teljesítményét is.

Külön kiemelte, hogy az óriási nemzetközi versenyhelyzet ellenére is sikeresen szereztük be a vírus elleni védekezést segítő egészségügyi eszközöket: más országokban „komoly tragédiák” történtek az eszközhiány miatt, mi viszont „időben léptünk, működött a légihíd (...) Kína és Magyarország között” – mondta Szijjártó. Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal korábban, május 15-én Hszi Csin-ping elnöknek telefonon is megköszönte Kína segítségét.


A Direkt36 által összegyűjtött és elemzett nemzetközi kereskedelmi adatok szerint azonban az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet. Március óta Magyarország fizeti a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező lélegeztetőgépekért. A koronavírus csúcsán, idén áprilisban például Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb egységárat kellett fizetnünk.

Azt a kormány is elismerte, hogy a járvány idején nehéz és ezért drága volt lélegeztetőgépeket és más eszközöket beszerezni. A külügyminisztérium egyik államtitkára ezt azzal magyarázta nemrég, hogy aki többet vásárolt, annak többet is kellett fizetni az ilyen eszközökért. A kereskedelmi adatok szerint azonban ez sem igaz: a nálunk jóval többet vásárló európai országok sokkal kedvezőbb árat tudtak kialkudni, mint a magyar kormány.

A külügyminisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mi az oka az óriási árkülönbségnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.