2020. augusztus 27., csütörtök

HÓNAPOKIG TITKOLTÁK, HOGY GARANCSIÉK MEGVESZIK ANDY VAJNA KASZINÓIT

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.08.27.


Csak májusban közölte a versenyhivatal, hogy megveszik Andy Vajna kaszinóit, jóllehet már februárban áldását adta az üzletre.

Az év egyik bombaüzlete a néhai Andy Vajna kaszinóinak megszerzése volt, az öt fővárosi játékbarlang összesen több mint 10 milliárd forint nyereséget fialt 2018-ban. Hivatalosan április 30. óta tudhatjuk, hogy gazdát cserélt az aranyat érő koncessziót birtokló Las Vegas Casino Zrt., a cégbíróság bejegyezéséből derült ki, hogy a Garinvest Projekt Zrt. viszi tovább a boltot. Közelebbről a miniszterelnök milliárdos barátja, Garancsi István, és a Habony Árpád bizalmasaként emlegetett volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Több mint egy évvel Vajna halála után került pont az ügyletre, ami nem utal sima menetre. Az ügyet ismerők úgy tudják, hosszas alkudozás folyt Vajna adószakértő üzlettársával, Samuel Russell Falconellóval, a hírek 60 millió euró (mintegy 21 milliárd forint) körüli vételárról szóltak. Hivatalos forrásból viszont nem közöltek semmit arról, hogy Vajna halála után mi a terv a fővárosi kaszinókoncesszióval, amit 2014-ben a volt sztárproducer és filmügyi biztos mint megbízható szerencsejátékszervező kapott meg.

Próbáltuk megtudni, miért Garancsi és Szalay-Bobrovniczky (mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje) vehette át az üzletet, és miért maradt egy kézben az öt kaszinó. Válaszokat módjával kaptunk, de annyi kiderült, hogy

- akárcsak Vajna idejében, nem írtak ki pályázatot a fővárosi kaszinókoncesszióra.
- A versenyhivatalt nem zavarja, hogy Vajna monopóliumánál is nagyobb piaci részesedése lesz Garancsiéknak.
- Az üzleti titok a fővárosi kaszinókat pult alatt megszerzők érdekeit védte a konkurenciával szemben, konkurencia így nem is volt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nélkül ilyen méretű üzlet nem köthető, hiszen a kaszinók éves, durván 28 milliárd forintos forgalma messze túl van azon a határon, amelytől be kell jelenteni a fúziót, hogy a hivatal eldönthesse, piaczavaró-e a befolyásszerzés. Az összefonódás iránti kérelmet a hivatal jellemzően azonnal közzéteszi, és ha nem lát okot tüzetesebb vizsgálatra, akkor egy hét múlva ezt is közli. A konkrét esetben azonban nem ez volt az ügymenet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.