2020. augusztus 16., vasárnap

AZ ORBÁN-CSALÁD ISMERETLEN TÖRTÉNETE – ÚJABB VIDEÓVAL JELENTKEZETT A PARTIZÁN

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.08.15.


  „Tiborcz István, Orbán Ráhel – ezekkel 
  a nevekkel azonosítja a szélesebb 
  közvélemény az Orbán családot. A 
  valóságban a família sokkal több tagot 
  számlál, és ami még ennél is 
  fontosabb: sokkal meghatározóbb 
  jelentőségük van, mint ahogy azt 
  feltételeznénk” – ezekkel a szavakkal 
  harangozza be legújabb, „Az Orbán-
  család ismeretlen története” című 
  videóriportját Partizán. 


A YouTube-on péntek délután óta tekinthető meg a kétrészes mű első része, amely a szűken vett – a jelenlegi miniszterelnök gyermekeinek a generációját még nem érintő – Orbán-család, illetve az ahhoz egy ponton kapcsolódó Vitézy-család gazdasági életútját vázolja. Ha nóvumokat nem is tartalmaz, döbbenetes hatást kelt így, összefogottan bemutatva a valóság.

Az Orbán-család ismeretlen történetét mutatjuk be – a szereplők magánéletét tiszteletben tartva, de a politikai-gazdasági szerepvállalásuk ismeretlen fejezeteit kíméletlenül leleplezve – ígéri Partizán, aki mielőtt belekezdene magába a mondandóba, részletesen megindokolja, miért közszereplők azok a közeli-távoli Orbán-rokonok, s a hozzájuk kapcsolódó figurák, akiknek sorra veszi életútját, meggazdagodását, kitérve az életükben játszott állami és uniós források szerepére is. „Nyakig benne vannak a politikai üzelmekben, mégpedig saját elhatározásukból” – állítja Partizán, leszögezve: megtollasodásuk szinte minden fillérjére befolyással volt a magyar állam.

Tételesen bemutatja, mitől – felvállalt – közszereplő Lévai Anikó, Orbán Ráhel és Tiborcz István, ifj. Orbán Győző, Orbán Ádám (a kevéssé ismert legfiatalabb Orbán-öccs), vagy éppen az unokaöccs, Szeghalmi Balázs (az izmiri kereskedőház vezetője). Merthogy Partizán szerint, „az nem ér, hogy posztolok, meg szivárogtatok mindenféle híreket, amikor az az érdekemben áll, de tiltakozom, amikor a család érdekeltségei más értelemben is terítékre kerülnek”.

Mindezek tisztázása után indul maga a dokumentumfilm, mégpedig Ungvári Krisztián történész, a Horthy-rendszerről tett megállapításának idézetével: „azt a típusú egyszemélyes vezérpártot, amelyben a pártvezető személye és akarata annyira mindenható, mint ma Orbán Viktoré, és ahol a leggazdagabbak nem jelentéktelen része a kormányzat strómanja, 1944 előtt nem lehetett megvalósítani”.

Partizán ezután felidézi a korábbi, Simicska Lajost bemutató kétrészes filmjében (az első részét itt, a másodikat pedig itt lehet megnézni) részletesen taglalt rendszerszintű rablást, ami 1993-'94-ben a székház eladásával indult, amiből már csurrant-cseppent az Orbán-család fejének, Orbán Győzőnek is, s ami – némi trükközéssel karöltve – jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Dolomit Kft. (amiből 2018-ban csaknem 2 milliárd forint osztalékot szavaztak meg maguknak a tulajdonosok) a „családi cégcsoport máig koronaékszerévé” váljon. A filmből kiderül, hogy Orbán Győző „első milliójának a történetében” már felbukkannak az olyan szereplők, mint Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.