2020. augusztus 23., vasárnap

HAZÁNK ROMLÁSÁNAK UTÓBBI FÉL ÉVÉRŐL

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.08.23.


3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – közölte a héten az Eurostat. Az EU-ban mindössze 0,9 százalékos volt az áremelkedés. Tegyük hozzá ehhez, hogy magyar inflációs adatokat a NER függeléke, a KSH szállítja, ezért a magyar adatok vélhetően lefelé torzítanak, a valós -- a tényleges életmódokra számított, nem manipulált -- infláció még magasabb.

A forint folyamatosan romlik 2010 óta, ami az import termékek árnövekedésén keresztül az infláció legfontosabb gerjesztője. A forint romlása a továbbra is magas relatív eladósodottságunk, a versenyképtelenségünk és a felelőtlen monetáris manipuláció együttes következménye.

Nem meglepő, hogy az utóbbi hónapokban a gyenge (szegényes belső piacú, tőkehiányos, koncentráltan exportvezérelt) gazdaság és a buta, korrupt költekezés okán elszállt az államháztartási hiány, már az éves hiánycél 589 százalékánál tartunk. Mindez pénzben kifejezve 2165 milliárd forint.

Közben a magyar állam költött Európában a legkevesebbet munkahelymegtartásra és szociális támogatásra a Covid kapcsán, viszont számolatlanul öntötte a pénzt az Orbán-család és környezetének vállalkozásaiba. A magyar gazdaság zuhant a legnagyobb mértékben az egészségügyi válság következtében. Mindösszesen ezek sokadszorra azt bizonyítják, hogy Orbán korrupt és nem ért a kormányzáshoz. De a nagy szája és exkluzív hozzáférése a propagandacsatornákhoz változatlan sikeresen fedik el a hozzá nem értését.

A népegészségügy egyik kimeneti kulcsmutatójában (a másik a várható élettartam, amelyben szintén az utolsók között vagyunk), az elkerülhető korai halálozások arányában, Magyarország messze a "legjobban" teljesít az EU-ban, azaz nálunk halnak meg arányosan a legtöbben életmódváltozással és korai felismeréssel elkerülhető rák-, keringési és egyéb krónikus betegségekben. Drága és alacsony hatékonyságú az ellátó rendszer, ami piacot teremtett a magánegészségügy számára, ez viszont csak a tehetősebbeknek elérhető, illetve az állami rendszeren élősködik a nagyobb műtétek terén és az időfelhasználásban (a kettős foglalkoztatottság időt lop ki az állami rendszerből), stabilizálva a (tipikusan NER-közeli) befektetők és az orvosbárók érdekösszefonódását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.