2020. augusztus 2., vasárnap

HORN GÁBOR: A SZÍNMŰVÉSZETI ELFOGLALÁSA RIASZTÓBB, MINT AZ INDEX BEDÖNTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.08.02.



...– Mit szól ahhoz a hétvégi hírhez, hogy a színművészeti egyetem alapítványának elnöke Vidnyánszky Attila lesz? Meglepi?

– Szerintem az nem ördögtől való, hogy a magyar felsőoktatás a korábbinál szabadabb alapítványi rendszerre állna át. Itt azonban inkább arról van szó, hogy a ma hatalmon lévő politikusok ráteszik mocskos mancsukat a felsőoktatásra, a sportra, a kultúrára, a gazdaságra – tehát mindenre.

Ami a színművészeti egyetemmel történik, az teljesen elképesztő. Szinte riasztóbb, mint az Index elfoglalása. Persze mindkettő drámai és felháborító. De abban reménykedem, hogy az internetes lap újságírói remélhetően alapíthatnak egy újabb portált. De a színművészek nem tudnak kiszállni.

– Ráadásul Vidnyánszky már ott van Kaposváron, s felsorolhatatlanul sok szerepet játszik a magyar művészeti életben.


– Őszintén mondom, hogy nem találom a szavakat annak kommentálására, ahogy a kormány elfoglalja a színművészeti egyetemet. Ilyennek nem lenne szabad előfordulni. Ez egy új helyzet. A magyar kultúra leszalámizásának vagyunk a tanúi.

Döbbenten állok. Rémülten azon gondolkodom, hogy miért nincs ebből nagyobb botrány? De sajnos eljutottunk oda, hogy már semmiből sincs balhé. Pedig gyalázat, ami történik. Egyszerűen nem találom a szavakat, hogy ezt is meg merték csinálni.

– Hozzá kell tenni, hogy az egyetemi kuratóriumokba nem csak Vidnyánszky Attila jutott be, de a győri egyetem kuratóriumába a külügyminiszter Szijjártó Péter, a miskolciba az igazságügyi miniszter, Varga Judit került.

- Ugyanez történik a sportban, az egyesületeket ellepték a fideszes pártpolitikusok. Újabban Lázár János vezeti a tenisz szövetséget, ugyanez történik a tudománnyal, vagy a művészetekkel. Látom, hogy az ellenzék nem hisz a szemének. A ma hatalmon lévők elfoglalják a mi életünket. Érthetetlen, hogy mi köze Szijjártónak, vagy az igazságügyi miniszternek az egyetemi oktatáshoz. Attól félek, hogy ezzel elindítanak egy olyan folyamatot, hogy a Fidesz bukása után, majd jön egy új garnitúra, s azt gondolja, hogy nekik ugyanez jár.

Maga a rémület, ami Magyarországon történik!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.