2020. augusztus 16., vasárnap

KIS LÉPÉS EGY IGAZSÁGOSABB LAKÁSPOLITIKA FELÉ: JÓZSEFVÁROS SZAKÍT A SZEGÉNYELLENES LAKÁSPÁLYÁZATI RENDSZERREL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.08.16.



  A lakáspályázati rendszer megújulását 
  jelentette be nemrég Józsefváros   
  önkormányzata, melynek egyik legfőbb 
  célja a Kocsis Máté, majd Sára Botond 
  vezette fideszes önkormányzat 
  szegényellenes lakáspolitikájának 
  felszámolása. Az önkormányzat politikai 
  szándéka korábban láthatóan az volt, 
  hogy a kerületben csak a középosztály 
  tagjai vagy az önkormányzat által 
  „érdemesnek ítélt” szegények rendkívül 
  szűk köre számára legyen elérhető 
  önkormányzati lakás – az arra 
  érdemtelennek nyilvánított embereket 
  pedig igyekeztek kiszorítani a kerületből.

Ennek – ahogy arra korábban az A Város Mindenkié (AVM) aktivista szervezet felhívta a figyelmet – számos eszköze volt: a szelektív feltételekkel kiírt, bizonyos csoportokat eleve kizáró lakáspályázatok (melyeket nyíltan hirdetett meg az önkormányzat, és „bárki” indulhatott ajtuk, aki a feltételeknek megfelelt); a méltányossági lakáskérelem rendeletbe foglalt, de a gyakorlatban nem létező lehetősége (melynek célja az lenne, hogy a rendkívüli élethelyzetbe került, különös nehézségekkel küzdő családok méltányossági alapon juthassanak megfizethető lakhatáshoz); illetve a kilakoltatások.

Emellett korábban rendeletbe is foglalták többek közt azt, hogy aki egyszer már jogerős bírósági határozatot kapott lakáskiürítéssel kapcsolatban, azzal már az önkormányzat soha nem köthet újra lakásbérleti szerződést, így éppen a leginkább rászorulók egy jelentős körét zárta ki az önkormányzat a megfizethető lakhatás lehetőségéből. A kerület nem végzett rendszeres karbantartást vagy felújításokat saját tulajdonú bérlakásain, csupán tűzoltási jelleggel – és aránytalanul magas költségekkel – avatkozott be, amikor már muszáj volt. Jól példázza ezt azoknak a józsefvárosi önkormányzati bárházaknak az esete is, amelyek tavaly novemberben maradtak gáz nélkül, miután a fideszes városvezetés leginkább külső homlokzatfelújításokat végzett, miközben belülről teljesen elhanyagolttá – és ezáltal akár életveszélyessé is – váltak a házak.

Van tehát mit rendbehoznia az új kerületvezetésnek, nem könnyű azonban az igazságosabb pályázati rendszer kialakítása: a kormány májusban 1 milliárd 125 millió forint korábban már megítélt fejlesztési támogatást vont el Józsefvárostól. Ennek az összegnek egy jelentős részét, 620 millió forintot a rossz állapotú önkormányzati bérlakások felújítására szántak volna...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.