2020. augusztus 16., vasárnap

NYOLCVANMILLIÓAN VIDNYÁNSZKY ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.16.



...Ne foglalkozzunk most azzal, hogy ki dózerolta le a már épülő Nemzeti Színházat – na jó, annyiban foglalkozzunk vele, hogy segítünk a válaszban: a Fidesz – és azzal sem, hogy az SZFE korábbi rektora írása alapján, milyen segítséget nyújtottak, többször is, a Magyarországra települt rendezőnek. Maradjunk csak inkább annál: hogy vajon miért fog össze ez a nemzetközi háttérhatalom Vidnyánszky ellen is. Miért szúrja a szemét nyolcvanmillió embernek, ha ő lesz a Nemzeti Színház vezetője, vagy éppen a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, esetleg a kormányzati pénzek elosztásának letéteményese? Miért jelenik meg már egy ilyen – azért a világpolitika szempontjából talán nem releváns – kérdésben is Soros György. Már ha elfogadjuk Orbán meghatározását a nemzetközi háttérhatalmakról. Mit akar, mit vár a most 90 éves filantróp a magyar színészektől? 

Vidnyánszky sem érti a dolgot. A már idézett interjúban így beszél:„nem egy magán valami, mert ha ez egy magánegyetem volna, akkor érteném a hőzöngést meg ezt a szintű vihart, de ez nem egy magánintézmény, a magyar állam tartja fönt, és dönt úgy, hogy így fogja működtetni”. Az új kuratóriumi elnök szerint, az egyetemen van „egy klikk, egy bagázs”, amely uralja az egyetemet, a változást akaró tisztességes szakemberek pedig nem mernek megszólalni.

Mellesleg, ez az új kuratóriumi elnök gondosan elhallgatta, hogy ő akar ennek a kuratóriumnak az élén állni. Amikor ugyanis aláírásokat kezdett gyűjteni az átalakítás mellett kardoskodva, azt elfelejtette megemlíteni, hogy a kormány az ő kezébe akarja helyezni az egyetemet. Valahogy elfelejtett szólni arról, hogy áll mögötte egy másfajta háttérhatalom, amely háttérhatalmat úgy hívják: Orbán Viktor. Természetesen belátom: egyszerűbb nemzetközi összeesküvésre hivatkozni, mint nyíltan bevallani: nekem erre a posztra is szükségem van, nekem feladatom van; át kell alakítanom a magyar művészképzést, ki kell hajítanom onnan az olyanokat, akik nem feltétlen hívei a rezsimnek. Erről kellene szólnia – őszintén – Vidnyánszkynak. De ez, tudom persze, lehetetlen kívánság. Egyszerűbb a rosszakarókra, a világuralomra törekedőkre hivatkozni. És ebben az összefüggésben meg is szánhatjuk őt; tényleg tisztességtelen, ha nyolcvanmillióan harcolnak egy ember ellen. Ez egyenlőtlen küzdelem.

Kivéve akkor, ha nincs ott Orbán Viktor, aki – mint tudjuk – a hátán elviszi ezt a nyolcvanmillió libernyákot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.