2020. augusztus 18., kedd

MEGTALÁLTUK, KI ÁLL A ROGÁN FELTALÁLÓTÁRSAIHOZ IS KÖTHETŐ HUNGUARD EGYKORI OFFSHORE-TULAJDONOSA MÖGÖTT

HVG360
Szerző: OROSZI BABETT
2020.08.18.


Nemrégiben a máltai cégek adatbázisába bekerült egy lehetőség, amelynek köszönhetően megtudhatjuk, kik az országban bejegyzett offshore társaságok valódi, végső tulajdonosai. Erre eddig nem volt mód, ezért is számított eddig Málta kiváló offshore-paradicsomnak. A hvg.hu e szolgáltatást igénybe véve megtudta, hogy jelenleg ki áll a rezsiharc farvizén (is) nagyot nyerő Hunguard egykori offshore-tulajdonosa mögött: a gyakorta Rogán Antal jobbkezeként is emlegetett Kertész Balázs.

“A feltett kérdésekre nem áll módomban válaszolni” – hárította el a kérdést 2017-ben Pintér Sándor belügyminiszter, miután a szocialista Tóth Bertalan arról érdeklődött nála, “ki áll a láncolat végén” a Hunguard nevű cégnél. Tóth nem véletlenül kérdezett erre rá: a társaság akkoriban napi szinten szerepelt a hírekben, miután kiderült, hogy magyar tulajdonosai Rogán Antal "feltalálótársai" is egyben.

A néhai Népszabadság írta meg, hogy Rogán neve is szerepel a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között, mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója. A szabadalom másik két jogosultjaként Csik Balázst és Lengyel Csabát tüntették fel, akik a Hunguard hol többségi, hol kisebbségi tulajdonosai voltak.

A Hunguard ugyanakkor nemcsak a feltalálótársak miatt volt érdekes. Azért is, mert a cég rengeteget keresett azzal, hogy a rezsicsökkentésre hivatkozva előírták, auditálni kell a közműszolgáltatók számlázási rendszerét. Hogy, hogy nem, a végén a Hunguard szakított hatalmasat az auditálással, a közműcégek milliós, sok esetben tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek ki a társaságnak, legkevesebb 645 millió forint értékben, ami nagy ugrás volt a cég életében. Bevételük ugyanis 2013-ban 140 millió forint volt, 2014-ben 406 millió forint, míg 2015-ben már majdnem 1,5 milliárd forint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.