2020. augusztus 18., kedd

KÁSLER HALLGAT ARRÓL, HOGY MI VEZETJÜK AZ EURÓPAI HALÁLLISTÁT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.08.18.



A megdöbbentő hírek arról szólnak, hogy a megelőzhető halálesetek számát tekintve, a magyarok egész Európában élen járnak, vagyis nálunk hal meg értelmetlenül a legtöbb ember. Kásler miniszter viszont a magyarok megmaradásáról tartott ma szellemes eszmefuttatást. Az alkalom pedig az augusztus 20-i ünnepi kitüntetések átadása volt, amelyen természetesen szó sem eshetett az Eurostat adatairól. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a magyar egészségügy egyre gyengébb teljesítményt nyújt.

A halált elsősorban akkor nevezik korainak, ha az megfelelő egészségügyi ellátással, vagy megelőzéssel és tájékoztatással elkerülhető lenne. A tudományos kutatások szerint, öt éve, tehát 2015-ben még tízből négy haláleset lett volna elkerülhető. Rá egy évre, 2016-ban, már a duplája, tíz esetből nyolc ember halt meg értelmetlenül. Ezt mutatta ki az Eurostat, amely szerint a nálunk csak Romániában, illetve Litvániában rosszabb a helyzet.

A leggyakoribb okai az elkerülhető haláleseteknek a szívroham (15 százalék), a légzőszervi daganatos megbetegedések (14 százalék), a sztrók és az alkoholhoz köthető betegségek (hét-hét százalék), illetve a végbélrák (hat százalék). Százezer lakosra vetítve, egyébként Magyarországon volt a legtöbb megelőzhető betegségek által okozott haláleset...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.