2020. augusztus 24., hétfő

MIÉRT JÁRHAT ISMERETLEN FORRÁSBÓL FINANSZÍROZOTT LUXUSNYARALÁS POLITIKUSOKNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.08.24.


„A jogalkotó dolga lenne rendet tenni: mondják ki, hogy politikus – a közvetlen hozzátartozók kivételével – senkitől semmilyen ajándékot nem fogadhat el. Ha ezt nem teszik meg, a közéletet továbbra is a korrupció gyanúja lengi be” – figyelmeztet Magyar György ügyvéd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adriai luxusjachtozása kapcsán született legfrissebb blogbejegyzésében megállapítja: „Szijjártó tulajdonképpen mázlista: neki – mint képviselőnek – nem kell bevallania a nem képviselői minőségével összefüggően kapott ajándékot, például a számára biztosított luxusnyaralást. Ez a szabályozás nyilván csak a véletlen műve, mert aki jól választja meg a barátait, azoktól a nem képviselői tevékenységétől függetlenül kaphat bármilyen ingyenes juttatást”.

Nagyjából hasznavehetetlen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás az országgyűlési képviselők esetében, mert nekik csak a képviselői megbízatásukkal kapcsolatos, a tisztségektől függően, havi mintegy bruttó egy-kétmilliós javadalmazásukat meghaladó ajándékot kell a bevallásukban nevesíteniük. De vajon mi minősül a megbízatásukkal összefüggő juttatásnak? A negyedik leggazdagabb oligarcha által biztosított adriai „baráti” luxusnyaralás minek tekinthető? – teszi fel a kérdést Magyar György a blogjában.

Az írás emlékeztet arra, hogy Szijjártó Pétert a Lady MRD nevű, a Szíjj László nagyvállalkozó tulajdonában lévő luxusjachton látta augusztus 16-án az Adrián a családja körében, nyaralás közben az atlatszo.hu. A miniszter a saját csapdájába esett, mert miközben a közösségi oldalán azt sugallta, hogy dolgozik, egy luxusjacht fedélzetén volt. „De még nem is ez a legnagyobb probléma. Inkább az a kérdés, mit keresett a kormány egyik tagja a negyedik leggazdagabb magyar oligarcha hajóján, aki állami tenderek sorát nyeri, és ennek köszönheti vagyona legnagyobb részét” – teszi fel a kérdést Magyar György, hozzátéve: „ez egy jogállamban nyilvánvalóan összeférhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.