2020. augusztus 10., hétfő

SZFE HALLGATÓI: „NE HAGYJUK, HOGY EGY EGYETEM SZABADSÁGHARCÁT SÁRBA TIPORJA A HATALOM”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2020.08.10.



Videóban tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatti tiltakozásul egy videót tettek közzé Facebook-oldalukon.

A hallgatók korábban azt szerették volna elérni, hogy a kormány véglegesen nevezze ki Upor László megbízott rektort és a rektorválasztás joga a jövőben is maradjon az egyetemnél, hogy a szenátus jogosítványai ne gyengüljenek, hogy a fenntartó alapítvány tagjainak többségét az egyetem delegálhassa, illetve hogy az állam ne vonuljon ki az egyetem finanszírozásából. A kormány nem fogadta el követeléseiket.

A most közzétett videó grafikonokkal és statisztikai adatokkal magyarázza el az intézmény fontosságát, többek között felsorolja, hogy az elmúlt tíz évben az egyetemen végzett színészhallgatók 96 százaléka jelenleg is aktív, 78 százaléka kőszínházban, ebből 38 százalék vidéki színházban kezdte pályáját. De kiemelik azt is, hogy az utóbbi harminc évben az összes színházi állami díjjal kitüntettetek 74 százaléka, a filmes állami díjasok 67 százaléka végzett az egyetemen, és a videóban többek között a mester-tanítvány viszony fontosságát is hangsúlyozzák.

A videót fő üzenetükkel zárták:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem generációkon átívelő örökségét most politikai-ideológiai céloktól vezérelve lerombolják. Ne hagyjuk, hogy egy egyetem szabadságharcát sárba tiporja a hatalom! Kiállunk a jövőnkért, a magyar kultúra jövőjéért!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.