2020. augusztus 22., szombat

TÉNYLEG VESZÉLYESEK A DÉLI ORSZÁGOK? TÉNYLEG NE MENJÜNK UTÓSZEZONRA?

MI ÍGY ÉLÜNK BLOG
Szerző: p.a.
2020.08.22.


Vagy más oka van a tiltást belengető kormányzati kommunikációnak?

"Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki!”


Orbán Viktor valószínűleg már pontosan tudja, mi lesz szeptember 1-től. Pár napja Gulyás Gergely, most pedig maga a kormányfő szólította fel a magyarokat arra, hogy mondjanak le a szeptemberi mediterrán hétvégékről.

Ez a bejegyzés azt állítja, hogy nem csak, illetve főleg nem a vírusveszély van a várható tiltás mögött és egyben kéri, hogy mérsékelten szigorú, túlzásoktól mentes korlátozások következzenek, márcsak azért is, hogy továbbra is lehessen számítani a hétköznapi emberek együttműködésére, fegyelmezettségére.

Szeptember első-második-harmadik hetét kicsit lekezelően utószezonnak hívjuk, pedig már rég a rendes nyaralási időszak része. Az időjárás persze megjósolhatatlan és egyre inkább az, de az idén igen későn beindult nyár miatt sokan azt gondolhatták, hogy legalább tovább fog tartani a meleg. Augusztus végén szólni, hogy ne foglaljunk szeptemberre? Nyilván az ezekre a hetekre nyaralást tervezők nagy része már régen megszervezett mindent. Más kérdés, hogy azzal a tudattal, hogy bizony lehet, hogy nem fog tudni elmenni, mert nem csak az időjárás, hanem a vírushelyzet is kiszámíthatatlan. Ilyen szempontból nem is lenne baj a magasról jövő figyelmeztetés (bár az ebben foglalt jó adag atyáskodó képmutatás soha nem lehet elfogadható).

Ez a blog azt gondolja, hogy egy-egy vadhajtás kivételével (pl Szentkirályi Alexandra agymenéséről írtunk itt és az adódó követeztetésekről itt) a kormányzat eddig elfogadhatóan kezelte a vírushelyzetet, de biztosan sokkal jobban, mint amit vártunk volna. A válságkezelés fő stratégiai eleme volt, hogy a döntéshozók/végrehajtók az emberek belátására apelláltak. Volt a szigorú szabály, de alapvetően nem büntettek, hanem felhívták a figyelmet a betartás fontosságára. A kormányzat és talán Orbán Viktor is értette, hogy sokkal kevésbé hatékony, ha erőszakkal kényszerítik az embereket, mintha az együttműködésüket kérik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.