2020. szeptember 18., péntek

NAGY POFONT KAPOTT ORBÁN VON DER LEYENTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.09.18.


„Nagy pofont kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökétől, aki évértékelő beszédében eléggé egyértelműen kiállt amellett, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági feltételek betartásához kell kötni” – szögezte le a Hírklikknek Inotai András, aki szerint ez több mint időszerű, bár megkésett lépés. „Persze az is kérdés, hogy mindebből mennyit lehet majd végrehajtani, s hol vannak az eszközök, amelyekkel a támogatandó célkitűzéseknek érvényt lehet majd szerezni” – mutatott rá. Kitért arra is, hogy egy színes demokráciába bőven belefér a politikai pártok, mozgalmak, a társadalom egy-egy szeletét képviselő erők unóellenessége, de az már nem, hogy a hivatalos kormány uszít az EU ellen, s azon van, hogy gyengítse vagy egyenesen tönkretegye az EU-t... Erre ne adjon pénzt az EU, az ilyen országokat minden támogatásból ki kell zárni, hiszen ez még a korrupciónál is súlyosabb dolog”. Ilyen tagállam egyébként csak egy van, s az az Orbán-féle Magyarország.


Az Európai Bizottság a hónap vége előtt bemutatja első éves jogállami jelentését, amely valamennyi tagállamra kiterjed – jelezte tegnapi – első ízben tartott – évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke. Ahogy a Bruxinfo tudósított, Ursula Von der Leyen a többi között leszögezte, hogy „ez egy megelőző eszköz a kihívások korai beazonosítása és megoldások keresése céljából”. Hozzátette, hogy az éves jelentést kiindulópontnak szeretné az intézmények és a tagállamok vitája számára. Az elnök biztosítani kívánja az uniós büdzsé és az Új Generáció EU megvédését mindenféle korrupciótól, csalástól és összeférhetetlenségtől. „Ez nem lehet alku tárgya. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a jogállam megsértése nem tolerálható. „Legyen szó az európai jog elsőbbségéről, a sajtószabadságról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről vagy aranyútlevelek értékesítéséről. Az európai értékek nem eladók” – idézte szavait a Bruxinfo.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy von der Leyen ugyan nem nevesítette, de Magyarországról és Lengyelországról beszélt. Mint ismert, egyelőre még folynak az egyezkedések az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács között a hétéves költségvetés és a 750 milliárd eurós válság-segélycsomag kapcsán arról is, hogy milyen szinten kössék össze az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági kritériumokkal Az EP négy meghatározó pártcsoportja – közte az a Néppárt, ahol jelenleg a Fidesz felfüggesztett státuszban van éppen a jogállamiság megsértése miatt – határozottan jelezte, hogy ragaszkodik a kemény kritériumokhoz. Vajon ebben az értelemben von der Leyen tegnapi beszéde felfogható-e komoly üzenetként: ő is kiáll a feltételek szigorú megkövetelése mellett? – kérdeztük Inotai András közgazdásztól, uniós szakértőtől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.