2020. szeptember 1., kedd

SZALAGGAL TEKERTÉK KÖRBE A DIÁKOK AZ SZFE BEJÁRATÁT, HOGY AZ ÚJ VEZETŐSÉG NE TUDJON BEJUTNI

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.09.01.


Egyetemfoglalásba kezdtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, miután szeptember elsejével érvénybe lépett az egyetem új alapítványi modellje, amely a hallgatók, a tanári kar és a vezetőség szerint is a kormány kontrollját hivatott biztosítani az SZFE felett.

Az egyetemfoglalásról először kedd reggel az ATV Start című műsorában beszélt Szurdi Panni hallgató és Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó, majd pedig az egyetem is feltöltött egy videót arról, ahogy megtelt az épület diákokkal az éjszaka folyamán. Minderre azután került sor, hogy hétfő este nagyjából ezren tüntettek az SZFE alapítványi tulajdonba helyezése ellen.

A Hallgatók az esőmosta demonstráció után bevonultak az Egyetemre, és augusztus 31. éjfél előtt visszaszámoltak 155-től.

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK 2020. augusztus 31., hétfő

A Mérce tudósítója jelenleg is az egyetem épületénél van, ahol a foglalásban résztvevő diákokkal beszélt.

Csernai Mihály HÖK-elnök lapunknak elmondta, az akció célja, hogy olyan emberek ne jussanak be az épületbe, akiket nem akarnak az egyetem területén látni.
Másrészt a hallgatók azt szeretnék, ha komolyan vennék azokat a garanciákat, amiket az egyetem követel. Az SZFE ugyanis hajlandó lett volna belemenni a modellváltásba, ha teljesülnek azok a kéréseik, amelyek továbbra is biztosítják az intézmény függetlenségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban ezeket egytől egyig figyelmen kívül hagyta, Vidnyánszky Attila kormányközeli kuratóriumi elnök pedig a szenátus szerint úgy írta alá az SZFE autonómiáját megsemmisítő dokumentumokat augusztus 24-én, hogy abba az egyetemnek már nem lehetett beleszólása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.