2020. szeptember 1., kedd

EZ NEM HARC. EZ MÉSZÁRLÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.09.01.Napsugaras szép reggelt! Remélem, senkit nem vitt el az éjjel a vihar. Ma van a napja annak, amikor az iskolák környékén forgalmi dugókra kell számítani reggel. Kezdődik a tanítás, talán sok gyerek életében az első év, amikor várják ezt a napot. Hosszú és zavaros volt a tavaszi őrület óta eltelt időszak. Nem csak nálunk, minden más országban is. Remélem, meg tud kezdődni a tanítás, és senkinek semmi baja nem történik. Elég volt már a bajokból, bőven sok is lett hirtelen.

A tegnapi nap sem múlt el események nélkül. Kiderült, hogy nem csak az Iványi Gáborék fenntartásában lévő intézményektől vonja meg a támogatást jó kormányunk – az idén még megkapják az eddigi támogatás felét, jövőre egy fillért sem -, hanem az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy művészeti iskolájától is. Esetükben mindössze évi 17 millió forintról van szó, ennyi plusz támogatást kaptak. Ennek a felét – 8,5 milliót – vesz most el a kormány, jövőre a másik 8,5 milliót is. Kell a járvány elleni védekezésre. Vagy a vadászati kiállításra. Focisták bérére. Katonai gépnek hazudott kormányzati luxusrepülőre. Stadionokra. Sportrendezvényekre. Tízszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekre. A multiknak, az egy darab oligarchának és a strómanoknak adott milliárdok kipótlására. Parókiaépítésre. Templomtorony fényezésre. Lówellnessre. Kisvasútra. Szavazatvásárlásra. Mindenre. Bármire. Csak a leszakadóknak, az esélyteleneknek ne jusson segítség. Ahogy Iványinak, L. Ritók Nórának is felajánlották: ha nem képesek működtetni az intézményt, átveszi az állam. Hát nem csodás? De. Átveszi, aztán átadja az egyháznak. Onnantól azonnal lesz állami támogatás dögivel. Ez a módi. Észrevesszük, mit csinálnak ezek a szemétládák? Észrevesszük elegen? Értjük? Elég sokan értjük, miről szól ez?

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése. A tanárok maradnak, ameddig reményt látnak arra, hogy taníthassanak. A fiatalok mellett akarnak maradni, ameddig tehetik. Színművészetire nem megy ötletszerűen az ember. Az többnyire egy életre szóló álom. Egy fiatal ember álma. Sok fiatal álma. Éppen úgy kell ez az álom a hatalomnak, ahogy a lecsúszó, roma és nem roma gyerekek esélye a méltó életre.

Sérült lelkű, beteg erkölcsű emberek foglalják el azokat a helyeket, ahol semmi keresnivalójuk nem lenne. Elfogy lassan a levegő. Már nem csak a szomszédra rúgják rá az ajtót trágyaleves bakancsok, hanem mindenkire. Egyenként. Nem lesz kivétel. Már most sincs kivétel. Aki olvasta a Gyűrűk urát, az tudja, miről beszélek. Aki nem olvasta, az kezdje el ízlelgetni a szót: Mordor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.