2020. október 13., kedd

BIDEN VILÁGPOLITIKÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2020.10.09.


Ha november 3-án Joe Biden diadalmaskodik az elnökválasztáson, amire jó esélye van, akkor a világpolitikában páratlanul járatos elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Trump elnök négyéves kormányzása alatt az Egyesült Államok a liberális nemzetközi rend támaszából annak fő rombolójává vált, ami Washington globális szerepének és befolyásának hanyatlását vonta maga után, az űrbe Amerika stratégiai riválisai nyomultak be. Anti-Trumpként határozva meg magát Biden az amerikai nemzetközi politika restaurációja mellett száll síkra; az ügyletközpontú trumpi vonallal szemben értékalapú, demokrácia- és emberijog-hangsúlyos világpolitikát követne. Mit jelenteme mindez a Biden-kormány szövetségi kapcsolatait és a fő stratégiai versenytársakhoz, Kínához és Oroszországhoz fűződő viszonyt illeően? Jól járna-e Bidennel Kelet-Európa és Magyarország?


Barack Obama 2008. június elején szoros csatában úgy nyerte meg Hillary Clintonnal szemben a demokrata elnökjelöltséget, hogy mindenki tudta – ő maga is –, mennyire zöldfülű a világpolitikában. Miután republikánus elnökelődje, George W. Bush háborúban volt a „fél világgal”, Obama „külpolitikai alelnököt” akart maga mellé venni. Nem volt nagy meglepetés, hogy Joe Bidenen akadt meg a szeme, aki akkor a Szenátus külügyi bizottságának elnöke volt, s e posztot korábban már kétszer is betöltötte.

Sokan Bident tekintik a második világháború utáni időszak legbefolyásosabb alelnökének a külpolitikában. Nem csoda, hogy a most folyó elnökválasztási kampányban szívesen hivatkozik az „obamai–bideni külpolitikára”, ellenpontozva Donald Trump „katasztrofális, kaotikus, kiszámíthatatlan” nemzetközi politikáját. Jelezte, hogy elnökként bel- és külpolitikában visszatérne a Trump-időszak előtti „normalitáshoz”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.