2020. október 13., kedd

HAJDU SZABOLCS FILMRENDEZŐ: „ORBÁN VIKTORNAK VÉGE. MÁR MINKET SEM TUD SZÉTKERGETNI”

DO TOHO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2020.10.11.


Szlovákiában élénk figyelemmel követik a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola (SZFE) diákjainak ellenállását az illiberális hatalommal szemben. A maroknyi csoport több mint egy hónapja tartó demokratikus küzdelméről és a szlovákiai olvasó számára érthetetlen részletekről a liberális Sme.sk hírportál kérdezte a Csehországban és Szlovákiában is ismert Hajdu Szabolcs filmrendezőt. Az interjú a Sme kulturális rovatában jelent meg pénteken.


Hogyan lehetne elmagyarázni, mi történt önöknél? Gondoltak arra, hogy a kormány ilyen beavatkozásra készül?

Fogalmunk sem volt. Még januárban átvettem a filmes osztály mesterképzését. De már az is egy furcsa helyzet volt, mert elődömnek volt egy nem a munkájával összefüggő problémája, és az iskola úgy értékelte, hogy vissza kell hívni.

Az iskola új igazgatótanácsa azonnal összegyűjtött a fentihez hasonló régebbi és újabb esetet, hogy az iskolára támadjon.

Aztán jött a covid, és az osztállyal már alig tudtunk dolgozni. Végül rögtön a karantén után gyorsan és agresszívan végrehajtották a működési modellváltást.

A hatalom úgy gondolta, hogy a változást lezavarja nyáron, amikor az emberek hazajönnek a nyaralásból, és senki nem fog ellenállni. Azzal nem számoltak, hogy a diákok nem adják fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.