2020. október 9., péntek

DE ADDIG IS CSAK ROMBOL ÉS PUSZTÍT MAGA KÖRÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.10.08.


Annyira szánalmas, egyben elszomorító, hogy erre az emberre nem vonatkozik semmiféle írott vagy íratlan szabály. Vagy mondjuk úgy, a törvény. Ha úgy tetszik, bármit megtesz azok ellen vagy azokkal szemben, akik neki nem szimpatikusak, akik nem az ő seggét nyalják, akik más véleményen vannak, akikben ellenséget vagy konkurenciát vél felfedezni.

Olvasgatok itt-ott, de nem kell messzire menni, ha emberünk jellemrajzát kell megfesteni. Olyan ez, mint amikor valakinek fáj valamije és a vélt betegség tünetei alapján körülnéz az interneten, hogy mi lehet a baja. Én is ezt tettem, mert nekem elsősorban Orbán a bajom. Találtam ilyeneket:

„A paranoid állapotok tünetei különböző súlyosságúak lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a paranoid személyt könnyű megbántani, nehéz bizalmát elnyerni, nehezen viseli a kritikát, védekező álláspont jellemzi, ellenséges magatartású, nehezen tud megbocsátani, nehezen alakít ki kapcsolatokat, gyanakvó, és gyakran jól kidolgozott összeesküvés-elméletekben hisz.” Ezt az egészségkalauz.hu írja.

Aztán van itt ilyesmi is, ami szerintem ráillik az emberünkre, bár ez nem egészségügyi diagnózis: „Manapság a diktátori cím nem hivatalos, sok szempontból inkább jelző. A diktátorok leginkább katonai ranggal rendelkeznek, vagy csak egyszerűen köztársasági elnökök, esetleg miniszterelnökök. Hatalmuk igen széles körűnek bizonyul. Gyakorlatilag szabadon garázdálkodva viszik keresztül az akaratukat. Az állami vagyonra szabadon ráteszik a kezüket és azt a saját vagyonukként kezelik. Jellemzően a diktátor és annak családja vagy közvetlen hatalmi köre luxuskörülmények között él a lakosság sokszor alacsony vagy kimondottan szegény életszínvonalához képest. A diktátor családtagjai is sokszor magas közhivatalt töltenek be, vagy valamilyen egyéb jól jövedelmező féllegális tevékenységet folytatnak. Az állami szervek, mint a rendőrségek vagy bíróságok is a diktátor hatalmának vannak alárendelve. Az ellenzéki politikusokat, a diktátor kritikusait vagy azok híveit ellehetetlenítik.” Ezt a Wikipédián találtam.

De úgy gondolom, ez is simán klappol rá: „irigy, féltékeny, arrogáns, sőt kizsákmányoló vagy akár kegyetlen is lehet, és hajlamos szenvedést okozni másoknak. A nárcisztikus személy ilyenkor nem tud törődni másokkal, környezetét csak manipulálja, édesgeti, hasznosítja, és kiaknázza az onnan érkező impulzusokat. Úgy tűnhet, hogy vannak számára kiemelten fontos emberek, de az ő feladatuk sem más, mint az önbecsülés táplálása. Az idealizálás és a manipuláció, amellyel a nárcisztikus feléjük fordul, megtévesztő, mivel oka pusztán annyi, hogy az érintett tőlük várja, hogy nagyszerű maradhasson.” Ezt pedig a webdoktor.hu írja.

Szóval vannak itt potenciális megfejtések arra, hogy mi is a baj forrása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.