2020. október 9., péntek

BÁRÁNDY PÉTER: RENDKÍVÜL VESZÉLYEZTETETT ÁLLAPOTBA KERÜLT A JOGBIZTONSÁG

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.10.09.


Varga Zs. András bírót, Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyettesét jelöli 2021 január elsejétől a Kúria elnökének Áder János államfő, annak ellenére, hogy a jelölt egy percet sem töltött bírói gyakorlattal – viszont Polt legfőbb ügyész jobb- és balkeze. Varga Zsolt András elfogadta a kilenc évre szóló pozícióra való felkérést. Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert kérdeztük a döntés hátteréről és arról, hogy a történtek ismeretében, vajon végleg befellegzett-e a pártatlan igazságszolgáltatásnak Magyarországon.


Hogy egy klasszikust idézzek, amint Dávid Ibolya nem értett a focihoz, hasonlóképpen én sem értek a joghoz. Segítsen kérem értelmezni, miért is rendhagyó sőt, példa nélküli Varga Zs. András tervezett kinevezése, illetve annak körülményei?

– A kinevezés szabályszerű, mert a köztársasági elnök javaslatára a parlament kell, hogy megválassza a Kúria következő elnökét. Az eddig hatályos szabályok szerint, legalább öt év bírói múlttal rendelkező, határozatlan időre kinevezett bírók közül lehetett jelölni s megválasztani az elnököt. Ez azt jelenti, hogy aki bíró lesz, az először fogalmazóként minimum három évet eltölt a bíróságon, utána a szakvizsga letétele után, titkárként szolgál az igazságszolgáltatáson belül. Ekkor már részben bírói feladatokat is elláthat. Mindezek után, határozott időre, három-öt évre kinevezik bíróvá. Ennek leteltével kiderül, hogy alkalmas-e a hivatására. Amennyiben igen, akkor újabb három évre kaphat megbízást vagy ami a legjobb vélemény lehet egy kezdő bíróról, hogy kinevezik határozatlan időre. Eddig ebből a sortimentből lehetett választani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.